Кървави сблъсъци между полиция и етиопски евреи в Тел Авив, десетки ранени (Видео)

Кървави сблъсъци между полиция и етиопски евреи в Тел Авив, десетки ранени (Видео)
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Кървави сблъсъци в Израел пратиха десетки души в болница. Повече от 46 души са били ранени в Тел Авив, след като етиопски евреи са започнали да нападат полицията по време на масова демонстрация срещу полицейското насилие. В отговор полицията се опитала да усмири тълпата със зашеметяващи гранати и арести, съобщават световните информационни агенции.

Демонстрантите на пл. „Рабин" са хвърляли камъни по полицаите, които изчакали 15-20 минути преди да използват зашеметяващи гранати и водни оръдия, за да разпръснат протестиращите. Това стана ясно от полицейския говорител. Протестиращите са нанесли щети на няколко автомобила. Арестувани са десетки хора, макар че от полицията не уточняват точния брой, според в. "Йедиот Ахронот".

Според служители на Спешна помощ общо 46 души са били ранени при сблъсъците. Мнозинството от ранените са получили само леки наранявания. 23-ма от ранените са полицаи. Поне 26 души са арестувани.

Хиляди хора излязоха по улиците на втория по население град в Израел в неделя, за да протестират срещу полицейската дискриминация, след като по-рано през седмицата се появи видео, показващо полицаи, които бият войник от етиопски произход. На демонстрацията в Тел Авив са присъствали предимно етиопски евреи, както и представители на други етнически групи.

В четвъртък друг протест срещу полицейското насилие към етиопците прерасна в насилие и сблъсъци в Йерусалим. Хиляди етиопски евреи се заселват в Израел по време на две имиграционни вълни през 1984 и 1991 г., организирани от израелското правителство. В момента над 130 хил. души от етиопски произход (близо 2 процента от населението на страната) живеят в Израел.

#Израел #Тел Авив #протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »