Нощ на литературата в 11 града на 13 май

Нощ на литературата в 11 града на 13 май
A A+ A++ A

 На 13 май в 11 български града от 18 до 22 часа ще се четат откъси от заглавия на съвременни европейски автори, издадени след 2000 година. Любителите на четивото за четвърти пореден път ще участват в европейската Нощ на литературата.

Идеята на проекта е да доближи широката публика до съвременната европейска литература посредством серия от публични четения. Съществен момент от Нощта на литературата са откъсите, четците и местата. В България известни актьори и публични личности ще четат избрани моменти от заглавия, издадени след 2000 година, в нетрадиционни за тази цел градски пространства.

Организатори на българската Нощ на литературата са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България (Австрийско посолство, Британски съвет, Гьоте-институт, Институт Сервантес, Полски институт, Унгарски културен институт, Чешки център), но така също и Руски културно-информационен център, КИЦ на Р. Македония, Представителство на ЕК в България, сдружението „София Поетики“ и Фондация „Детски книги“, с подкрепата на Столична община и медийното партньорство на Българското национално радио, „Аз чета“ и сайта Peika.bg.

В Нощта на литературата 2015 ще се включат Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен. По места събитието е подкрепено от Общини, неправителствени организации, сдружения, библиотеки, читалища, книжарници и мн. др. В София ще бъдат организирани 12 читателски гнезда съсредоточени в района на ул. „Оборище“ и „Шипка“ (НХА, САБ, СБХ, НМУ „Любомир Пипков“, Чехословашки клуб „Т. Г. Масарик“ и др.). Ще бъде издадена специална брошура с цялостна информация за събитието в столицата, карта и място за печати, които посетителите могат да получат във всяко посетено читателско гнездо.

Нощта на литературата ще се проведе за девети път в десетки европейски градове.

Във всяко „читателско гнездо“ на всеки половин час ще се представя отделен откъс. Първото четене стартира в 18 часа. Посетителите ще могат да обикалят „читателските гнезда“, да чуят откъсите и да събират печати. В края на вечерта всеки събрал поне 5 печата ще може да участва в томбола.

#Нощ на литературата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"