Предизвикателства за икономиките на Китай и Индия

Предизвикателства за икономиките на Китай и Индия
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Над 70% от компаниите в региона на Тихоокеанска Азия са претърпели просрочени плащания през 2014 г., което е най-високото ниво през последните 3 години. 37% от компаниите заявяват, че размерът на просрочието се е увеличил с 2% в сравнение с предишни години. Особено засегнати от този проблем са Китай, Индия, Хонконг и Тайланд. Това показват данните от последното проучване на международната застрахователна компания Кофас Груп.

Процентът на компаниите с просрочени плащания в Китай остава висок през 2014 г. Високото ниво на финансиране със заеми, както и ниската печалба в някои индустрии показва, че и тази година ще бъде истинско предизвикателство за китайската икономика. Застрахователният гигант препоръчва предпазливост към капиталоемките отрасли като корабостроене, металургия, добив на въглища, преработка на хартия.

Просрочията в Хонконг станаха по-често срещани и по-продължителни. Гледайки напред, скъпият пазар на недвижими имоти и напрежението в търговията на дребно (в резултат на спад в туризма) могат да доведат до проблеми в икономиката.

„Високата цена на хонконгският долар прави града по-непривлекателен за туристи. Скорошните действия на търговците, както и ограничението за граждани на провинция Шънджън да посещават Хонконг само веднъж седмично, ще доведе до това, че туризмът ще е първата индустрия, усетила промяната. Собствениците на магазини и работодателите също ще бъдат настроени негативно. Бизнесът в града съвсем скоро може да се сблъска със сериозен спад в потреблението” - отбелязва Роки Тънг от компанията.

Ситуацията с просрочията във всички сектори в Индия ще се влоши през 2014 г. В най-неизгодно положение са компаниите в областта на строителството и инфраструктурата.

Средата за бизнес в Тайланд остава слаба през 2014 г., както се вижда от броя на фирмите, преустановили дейност. Това означава, че рискът, свързан с плащанията в тази страна, остава голям. Тенденцията е свързана с икономическия спад, предизвикан от политическата суматоха през първата половина на годината. Забелязахме силно влошаване в плащанията в сектори, свързани с потреблението на домакинствата – бяла техника, строителни материали и стомана.

#Китай #Индия #Хонконг #Тайланд #Кофас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"