Гърция е почти готова на болезнени отстъпки пред международните кредитори

Гърция е почти готова на болезнени отстъпки пред международните кредитори
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Международният валутен фонд остава непреклонен за рестриктивните мерки за Гърция, а правителството на премиера Алексис Ципрас е все по-склонно да приеме условията на международните кредитори. През май Гърция трябва да направи плащанията по дълга си и да сключи споразумение с кредиторите, за да получи транш от спасителната помощ, но МВФ настоява Атина да започне тежки реформи - включително и от най-болезнените - намаляване на пенсиите, масови уволнения и замразяване на минималните надници.

През февруари и март правителството на лявата партия СИРИЗА едва изплати пенсиите и заплатите на държавните служители, след като не успя да постигне споразумение с кредиторите си за размразяването на 7,2 милиарда евро. От четвъртък "Брюкселската група", която обединява представители на Атина, Европейската комисия, Европейската централна банка, Европейския механизъм за стабилност и МВФ, работят за постигане на споразумение, което да позволи на гърците да се доберат до деблокирането на тези пари ЕС в замяна на реформи, задоволяващи нейните кредитори.

През май Гърция трябва да плати около 1 милиард евро на МВФ. Правителството на Ципрас не може да изпълни задълженията си без заеми от общини и държавни институции.

Социалният министър Панос Скурлетис заяви, че страната ще плати задълженията си и да постигне споразумение с кредиторите. За да се случи това обаче, трябва да започне глобални реформи, пише "Катимерини".

Предизборните обещания на СИРИЗА, че ще остане непреклонна към ЕС и МВФ за предоговаряне на дълга, започнаха да се пропукват. Миналата седмица финансовият министър Янис Варуфакис обяви, че кабинетът е отворен за диалог с международните кредитори и би изпълнил определени условия, но няма да престъпи „червената линия“. Варуфакис бе категоричен, че няма да се приемат споразумение на всяка цена. "Работим за достойно временно споразумение в Еврогрупата, а след това до договор с нашите партньори, който ще касае периода след юни и предвижда реално възстановяване и развитие на гръцката икономика“, се казва в изявление на министерството.

Няма следа от надменния тон на Варуфакис от февруари, когато заплаши, че ако Гърция бъде принудена да напусне еврозоната, неизбежно и други държави ще последват стъпките й и с това монетарният съюз ще бъде унищожен. Поради тази причина, той призова да приемат всичките й условия. Министърът вече е наясно, че международните кредитори няма да допуснат "извиване на ръце". Освен това голяма част от симпатизантите му вече не са на негова страна.

Наскоро Варуфакис бе прогонен от група анархисти от ресторант в центъра на Атина. Младежите били със закрити лица с качулки, псували и хвърляли предмети към компанията му. Анархистите настоявали финансовият министър да се махне от там. Причина за гнева срещу министъра е, че се върна в Гърция празни ръце от срещата на еврозоната в Рига. Тогава срещу него се надигнаха призиви за оставка.

Източник от правителството съобщи миналата седмица, че експерти от кабинета вече са разработили план с рекордно големи отстъпки пред еврозоната, съобщи Ройтерс. Правителството на Ципрас има готовност да продаде мажоритарния си дял в двете най-големи гръцки пристанища, да отстъпи по отношение на размера на ДДС, както и да предприеме някои пенсионни реформи.

Това е най-ясният сигнал до момента, че правителството е готово да сключи споразумение.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"