Отпадането на роуминг таксите в ЕС се отлага

Отпадането на роуминг таксите в ЕС се отлага
A A+ A++ A

Една от основните новини на миналата година дойде от ЕС и беше свързана с плановете до края на тази таксите за роуминг услуги на територията на съюза да отпаднат напълно. Междувременно се случиха много неща, ръководството на ЕС се смени, промениха се и нагласите около тази инициатива, която беше приета точно преди изборите за ЕП. ЕС продължава да е на мнение, че премахването на таксите е важна стъпка за изграждането на единен телекомуникационен пазар на континента, но се заговори, че то не трябва да става толкова бързо, колкото беше планирано досега. Срещу отпадането на допълнителното таксуване стоят националните правителства, които настояват да бъде въведен преходен период, който помогне на телекомите.

Идеята е по време на него европейските потребители да имат на разположение пакет от мобилни услуги, които ще могат да се ползват в роуминг на национални цени. Според едно от ранните предложения в този пакет, който ще е валиден седем дни годишно (може и да не са свързани), потребителите в роуминг в ЕС ще имат на разположение дневно по 5 минути за изходящи и 5 минути за входящи разговори, 5 текстови съобщения и 10МВ данни на цени като в родината им. Първоначалното намерение за пълно отпадане на роуминг таксите не е било напълно обмислено, посочват близки до преговорите източници на Euobserver, и в него не са било преценено напълно въздействието му.  Източникът на изданието дори определя проекта като чисто политически проект.

Ако операторите бъдат принудени да премахнат роуминг таксите това със сигурност ще доведе до ръст на националните тарифи, които да компенсират загубите – основателно притеснение за страните от Източна Европа с евтини национални разговори. Навиците за пътуване се различават силно не само в страните, но и между тях. Жителите на Люксембург например прекарват средно по 27 дни годишно в чужбина, а за България и Гърция става дума за по-малко от ден, а 63% от жителите никога не напуска пределите на страната. В допълнение предлагане на роуминг тарифа с домашни цени означава, че някой от страна с евтини мобилни услуги може да плаща по-малко от местното население докато е в чужбина. На 5 май преговорите ще продължат и най-вероятно ще има финално решение, тъй като на следващия ден ЕК ще представи стратегията си за единен цифров пазар.

Междувременно от Reuters са успели да получат достъп до нов документ, който посочва, че телекомите ще трябва да осигурят на всеки от клиентите си поне 100МВ годишно на национални цени за ползване в роуминг. Последното предложение от Латвия, която ротационен председател на ЕП, включва годишен пакет от 100 минути за изходящи и входящи минути, 50 съобщения и 100МВ данни, което е повече от предходно за 35 минути, 35 съобщения и 35 мегабайта. Предложението ще бъде обсъдено допълнително от страните-членки и след това вероятно ще бъде променено при преговорите с ЕП в средата на този месец.

Операторите ще могат да начислят допълнителни такси на потреблението извън този пакет, но те ще бъдат ограничени от максималната им цена на едро, която телекомите плащат на други компании, които поемат трафика на клиентите им докато са в чужбина. Андрус Ансип, който е вицепрезидент в ЕК и управлява проекта за единен цифров пазар, многократно критикува страните-членки заради липсата на подкрепа за пълното отпадане на роуминг таксите. От друга страна ограничаване на надбавките до цената им на едро означава сериозно намаление от около 75% в сравнение със сегашните. Например максималната цена на едро на мегабайт е 0,05 евро, а тавана на крайната е 0,20 евро.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"