Треска във Великобритания три дни преди изборите

Треска във Великобритания три дни преди изборите
Снимка: en.wikipedia.org
A A+ A++ A

Политическите анализатори във Великобритания са все по-объркани, когато коментират резултатите от парламентарните избори на 7 май. Без значение от партийните им пристрастия обаче, те са категорични - победител със сериозна преднина няма да има. Три дни преди парламентарните избори управляващата Консервативна партия на премиера Дейвид Камерън води само с процент пред опозицията. В същото време водещи консерватори и либерални демократи твърдят, че страната ще се изправи на ръба на политическа криза, ако остане месеци без ефективно правителство.

Според социолозите 34% от гласовете ще отидат за консерваторите, а 33% за лейбъристите, според анкета, публикувана от вестник "Сън“. Нито една от двете най-големи партии не е надхвърляла 3-процентната статистическа грешка по време на кампанията.

Проучването на "Гардиън" дава 35 % на торите, 34 % за лейбъристите и 8% за либералните демократи. Проблем се оказва и начина на гласуване с голямо прехвърляне на гласове. Така националистическата партия ЮКИП, която настоява Великобритания да излезе от ЕС, може да получи максимум четири места при 14% от гласовете, докато Шотландската национална партия при 4% – петдесетина. При тези сметки е почти сигурно, че нито една партия няма да има абсолютно мнозинство от 650 места в Камарата на общините, за да състави правителство.

Най-вероятната коалиция след изборите е между консерваторите и либералните демократи. Проблемът е, че дори да се стигне до преговори, те ще бъдат дълги и мъчителни. Скептиците твърдят, че може да продължат дори цяло лято, коментира "Гардиън".

Другата възможност е Камерън за загуби нов петгодишен мандат и да предаде ключа от "Даунинг стрийт" 10 на лидера на лейбъристите Ед Милибанд. 

Милибанд бе подложен на сериозна критика заради намеренията му за сближаване с Шотландската национална партия. След като беше публично порицан, той обеща, че няма да преговаря за евентуалната подкрепа на националистите.

Залозите за тези избори са големи. Анализатори твърдят, че резултатите от тях ще решат политическата съдба на няколко лидери. Например либералдемократът Ник Клег и водачът на ЮКИП Найджъл Фарадж ще напуснат политическата сцена при неуспех в техните избирателни райони. Ако пък сметките на социолозите се объркат и се окаже, че една от двете големи партии получи голяма преднина, това ще означава, че или Камерън, или Милибанд, ще трябва да се оттегли.

Преди месец лидерът на ЮКИП Найджъл Фараж предупреди, че в ситуация, при която нито една партия не може да постигне ефективно мнозинство, необходимостта от изборна реформа расте. Според него, мажоритарната система на Великобритания, при която най-успешната партия на изборите "получава всичко", ще загуби легитимност при бъдещ провал при съставянето на стабилно правителство.

Най-лошият сценарий би бил нови избори заради конституционна безизходица.

#Великобритания #избори #Дейвид Камерън #Камерън #Найджъл Фараж #Фараж #Ед Милибанд #Милибанд #Ник Клег

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »