Още една фирма с интерес към проучвания за нефт и газ в Черно море

Още една фирма с интерес към проучвания за нефт и газ в Черно море
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Интерес към находищата на газ "Терес" и "Силистар" в Черно море са привлекли интереса на още една американска компания. След като стана ясно, че гигантът "Ексон мобайл" се отнася много сериозно към възможността за участие в конкурсите за разрешително, сега и "Анадарко" заявява своя интерес. Главният директор по международните преговори на компанията Ерик Фрай заяви, че те ще се включат в конкурса за търсене в блоковете „Терес“ и „Силистар“. Това стана ясно на среща с председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев, заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков и заместник-председателя на УС на "Булгар­трансгаз" Делян Димитров, провела се в Хюстън, Тексас в рамките на водещото в световен мащаб изложение OTC 2015, посветено за проучванията и добива на нефт и газ.

Добрев подчерта, че двете находища са изключително перспективни след като в румънските води на Черно море в края на 2018 г. ще започне добив на природен газ, а в турската част сеизмиката е показала съществен потенциал само на километри от „Терес" и „Силистар" и там „Шел" вече прави проучвателен дълбоководен сондаж, който се очаква да докаже значителни количества нефт и газ. Освен това председателят на енергийната комисия информира американските представители, че България е страната с най-ниски данъци и такси в Европа и данък печалба е едва 10%, допълва в. "Стандарт".

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков увери представителите на „Анадарко", че конкурсът за издаване на разрешително за търсене и проучване на газ и нефт ще бъде прозрачен и обективен. Станков обясни, че критериите за оценка на офертите на участниците в конкурса следват европейските стандарти и тези на вече проведената процедура за блок „Хан Аспарух", които по мнение на участвалите компании са били едни от най-прозрачните и обективни конкурси в световен мащаб. Заместник-министърът представи още сроковете за участие в конкурса и параметрите на разрешителните, които ще бъдат издадени на спечелилите конкурсите.

Директорът „Развитие на проектите" в „Анадарко" Майк Пейс заяви, че компанията е изключително заинтересована да участва в конкурсите за двете български находища, предвид получената информация. Ерик Фрай подчерта, че предимството на „Анадарко" е, че компанията им взема решения бързо, проучва териториите в съкратени срокове и с най-модерните технологии и изпреварва с години водещите компании в сектора при вземането на окончателни инвестиционни решения за стартиране на добив на нефт и газ.

#газ #находище #конкурс #Терес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"