"Турски поток" тръгва през декември 2016 г., увери шефът на "Газпром"

"Турски поток" тръгва през декември 2016 г., увери шефът на "Газпром"
Александър Новак, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Турски поток" ще бъде пуснат в експлоатация през декември 2016 г., съобщи ръководителят на руската енергийна компания "Газпром" Алексей Милер.

Графикът на "Газпром" по проекта ще се основава на постигнатото споразумение, заяви Милер след срещата му с турския министър на енергетиката Тенер Йълдъз. Двамата са обсъдили въпроса за доставките на руски газ за Турция и модернизация на газопровода "Син поток".

По време на срещата било отбелязано, че през първите четири месеца на 2015 г. по "Син поток" от Русия към Турция са доставени 5,4 млрд. куб. м. газ, което е 4% повече спрямо същия период на 2014 г. Освен това, през последните 10 години потреблението на природен газ в Турция се е увеличило над два пъти, а турският пазар се интересува от по-нататъшно увеличение на обемите изнесена енергия от Русия.

"Син поток" е с капацитет от 16 млрд. куб.м. газ годишно, който тече по дъното на Черно море и осигурява директна доставка на газ за турските потребители.

Както беше съобщено от ТАСС по-рано, заместникът на Милер, Александър Медведев, заяви, че четвъртият, последен участък от "Турски поток", ще бъде построен до 2020 г.

"Турски поток" е алтернатива на проекта "Южен поток", чието изпълнение Русия прекрати през декември 2014 г.

#Газпром #Алексей Милер #енергетика #Турски поток #Син поток #Русия #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »