Президентът Георге Иванов: Няма да позволим дестабилизация на Македония

Президентът Георге Иванов: Няма да позволим дестабилизация на Македония
A A+ A++ A

Няма да позволим да се стигне до допълнителна ескалация на напрежението в Република Македония. Правим всичко необходимо за да не се стигне до дестабилизация на държавата и нарушаване на междуетническите отношения.

Това каза македонският президент Георге Иванов след заседанието на Съвета за сигурност, който той свика поради въоръжения инцидент край Куманово. При него загинаха 8 полицаи, а 37 други бяха ранени. 14 терористи са убити, а други 30 се предадоха на силите на реда.

Иванов каза, че всички най-остро са осъдили "терористичното нападение край Куманово, чиято цел е била дестабилизация на Македония". "В Република Македония стана това, за което предупреждавах преди няколко месеца в СС на ООН. Организаторите и участниците в този терористичен акт скъпо ще платят за това, което се опитаха да направят на Република Македония и на нейните граждани", каза още Иванов.

Президентът призова лидерите на всички политически партии да започнат диалог. Той призова всички да изоставят партийните интереси и да работят за общите национални интереси. "Няма да има никакво оправдание за този, който няма да се държи по този начин", каза още президентът.

Според него "в момента Македония има нужда от търпение, мъдрост, сдържаност, както и пълна подкрепа от лидерите на политическите партии, които трябва да бъдат отговорни". Той поиска отговорно поведение от страна на медиите и подкрепа от международната общност. Иванов призова гражданите да не се подават на провокации и обеща Македония и в бъдеще да остане фактор на стабилност в региона.

Георге Иванов каза, че властите в страната са информирали 17 партньорски служби от НАТО и ЕС за опасностите, но тази размяна на информация не е дала резултат.

На извънредното заседание на Съвета за сигурност присъстваха държавният глава, председателят на парламента Трайко Веляновски, премиерът Никола Груевски, както и министрите на отбраната, на вътрешните работи и на външните работи – Зоран Йолевски, Гордана Янкуловска и Никола Попоски.

На заседанието присъства и лидерът на опозицията Зоран Заев, както и Вели Креци, Флора Кадриу и Насер Сейдини.

Лидерите на двете албански партии - ДСИ и ДПА бяха представени от зам-председателите Талат Джафери и Имер Алиу.

Срещата продължи повече от два часа. /БГНЕС

#Георге Иванов #Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"