Рокади в правителството на Македония, тръгват си вътрешният министър и шефът на спецслужбите

Рокади в правителството на Македония, тръгват си вътрешният министър и шефът на спецслужбите
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Рокади в правителството на Македония. Премиерът Никола Груевски късно тази вечер е внесъл в Събранието на Македония предложение за избор на нови министри на вътрешните работи и на транспорта и съобщенията. На мястото на досегашния министър Гордана Янкулоска Груевски е предложил Митко Чавков, съобщава електронното издание на македонския вестник "Вечер".

Смяната става само три дни след въоръжение сблъсък в Куманово, където загинаха 8 полицаи, а други 37 бяха ранени.

Освен Янкулоска от кабинета си тръгва и братовчедът на премиера - директорът на Агенцията по сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков.

Миялков и Янкулоска бяха основните "герои" в разкритията за корупционните схеми, кадруването в съдебната система и изборните фалшификации, които направи лидерът на опозицията Зоран Заев. В официалната информация се казва, че "Миялков сам е предложил оставката си в писмо до премиера".

"С подаването на оставка смятам, че ще се стигне до преодоляване на политическата криза, която бе наложена от опозицията със нейните антидържавни действия", пише Миялков и добавя: Истината и аргументите са на наша страна и всичко това ще стане ясно.

Груевски предлага и нов министър на транспорта - Владо Мисайловски.

Чавков в момента изпълнява длъжността директор на Агенцията по обществена сигурност, а Мисайловски бе директор на Агенция "Пътища".

Веднага след като стана ясно предложението на Груевски председателят на парламента Трайко Веляновски насрочи заседание за утре от 13 часа.  

През последните два дни посланиците на водещите държави в Европа открито изразиха недоволството от отказа на кабинета на Груевски да започне прозрачно разследване за всички обвинения срещу висшите държавни функционери в Република Македония.

На 17 май се очаква голям протестен митинг в Скопие на обединената опозиция с искане за оставка на самия Никола Груевски

#Никола Груевски #Македония #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"