5 метода, с които ЕС може да разреши проблема с бежанците

5 метода, с които ЕС може да разреши проблема с бежанците
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на днешното заседание настоява за "система на пренасочване на мигранти" из целия ЕС. Обаче той не дава подробности какви квоти ще бъдат определени за всяка страна по отделно. Идеята за споделяне на тежестта от приемане на имигранти из Европа не е нова. Причината да не бъде приета е именно защото никой не уточнява как точно тя да бъде реализирана.

Единият вариант е бежанците да се разпределят според населението на дадената стана - най-много имигранти по този показател ще отидат в Германия, Великобритания, Франция и Италия. На практика, Германия и Италия най-вероятно ще одобрят този подход, защото и двете са приели непропорционален брой бежанци тази година, докато във Франция и Великобритания със сигурност би увеличило броят на търсещите подслон.

Другото решение е да се определи квота в зависимост от благоденствието на дадена нация. Не е съвпадение, че най-големите страни в Европа са и най-заможни, но има също и страни, които благоденстват, но са с малко население, например Холандия и Белгия. Те може и да си позволят да приемат повече имигранти, но вероятно ще спорят, че нямат достатъчно места, където да ги настаняват. 

В идеалния вариант, разпределянето на бежанците трябва да бъде съобразено и с поглед към интеграцията. Това може да е отправна точка към третия начин за дислоциране на търсещите подслон, що се отнася до държавите със значителна популация на същия етнос. Добри новини за заможната Финландия, лоши новини за по-бедната Португалия. А какво се случва с бежанците от Еритрея и Сирия, които нямат дълга миграционна история в Европа?

Четвъртият вариант е да се компенсират държавите за предходни миграционни вълни. Традиционно, Германия е била най-голямата дестинация в Европа, затова би получила една значителна отстъпка. Дали обаче това ще е честно за най-голямата и най-състоятелна държава в Европа? Най-новите (и най-бедни, и най-малки) членове на Европейския съюз - Хърватска и Румъния например, ще наблюдават съществен растеж.

И накрая, всяко преразпределяне на мигранти трябва да се случи и на административно и юридическо ниво в приемните държави, където да има правилна документация. Различни организации за защита на човешките права вече са изразили притеснение за системата при приемане на бежанците, особено в източните и южни граници на Съюза - страни, които според изброените методи, ще получат повече мигранти, не по-малко. Но дали те ще бъдат облекчени от това тегло, само защото нямат капацитета да се справят с него?

Все пак, малко вероятно е да има правилно разпределяне на проблема. Различните решения или натоварват, или облекчават различните страни, което означава, че едва ли ще има единно решение по въпроса. Но дори и да има такова, липсата на вътрешни граници означава, че мигрантите сами ще се разпределят във всеки случай.

Автор: Д-р Халид Косер - зам.-директор и декан в Центъра за отбрана в Женева. 

Превод: Веселина Стефанова, Novinite.bg

#мигранти #Европа #Сирия #бежанци #ЕС #Жан-Клод Юнкер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"