След 5 години всички линейки ще са обновени, прогнозира Шарков

След 5 години всички линейки ще са обновени, прогнозира Шарков
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След 5 години всички линейки ще са обновени. Това прогнозира зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков. Той обясни, че това ще е възможно, след като всяка година с 20 на сто ще се обновява автомобилният парк на Центровете и филиалите за спешна помощ. Шарков посочи, че промените в спешната помощ ще се извършат с евросредства и с пари от бюджета на министерството.

Зам.-министърът уточни, че не само автопаркът ще бъде обновен, но и медицинското оборудване.

"Освен подновяването на автопарка, разбира се, и качествено медицинско оборудване, не само в санитарните автомобили, а и във филиалите и центровете за спешна медицинска помощ и въвеждането на телемедицината, защото тя ще помогне", заяви Шарков в ефира на БНР.

Той допълни, че в момента има телемедицина. "Всъщност обществена поръчка и закупуване на необходимата апаратура е проведена в 14 от центровете. Тоест в 50 процента от тях имаме вече начални стъпки във внедряването на телемедицината", смята зам.-министърът.

В същото време стана ясно, че днес (14 май) здравната комисия в парламента ще изслуша министър Петър Москов заради идеята му за сливане на лечебни заведения.

 В страната лекарите от Онкологичните цетрове и психодиспансерите вече започнаха символични протести, за да се протиповопоставят на намерението на здравния министър да ги слее с областните многопрофилни болници.

Днес недоволството продължава в шуменската болница, където на протест ще излязат лекари, специалисти по здравни грижи, пациенти и граждани.

 По думите на министър Москов, администрацията в болниците е раздута и със съкращаването й би имало повече пари за качествена медицина.

#линейки #Ваньо Шарков #автопарк #обновяване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"