Държавата продължава да плаща за спрения проект "Бургас-Александруполис"

Държавата продължава да плаща за спрения проект "Бургас-Александруполис"
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Макар че проектът за нефтопровода "Бургас – Александруполис" е спрян от четири години, държавата е одобрила да се отпуснат нови 100 хил. лева. Парите ще дойдат от бюджета на Министерството на финансите и ще бъдат дадени под формата на увеличение на капитала на проектната компания. Харчът е бил одобрен от Министерски съвет на 8 април, съобщава "Труд", позовавайки се на справка в Търговския регистър.

От финансовото министерство обясняват, че парите са необходими за издръжката на дружеството, което е 100% собственост на държавата. През миналата година компанията е дала близо 98 хил. лева за заплати на четирима души, които работят в нея. Само преди месец от министерството на финансите смениха тричленното й ръководство.

Нефтопроводът "Бургас - Александруполис" бе спрян с решение на първото правителство "Борисов" в края на 2011 г., а в началото на 2013 г. със закон беше денонсирано споразумението за тръбата между България, Русия и Гърция.

Според отчета на родната компания тя не дължи нищо към другите акционери, но виси с 8,3 млн. лв. към свързани лица, без да пише кои са те. Само през 2013 г. компанията е навъртяла разходи за 712 хил. лв. и отчита, че е на минус 632 хил. лв.

От създаването си през 2007 г. натрупаната й загуба допреди година е била 5,185 млн. лв.
В момента капиталът на петролопровода "Бургас - Александруполис" е 15,2 млн. лева. Сумата е изцяло внесена от Министерството на финансите и е усвоена до момента.

Чрез проектната компания у нас България участва в регистрираното в Холандия дружество "Транс Болкан Пайплайн" заедно с Русия и Гърция. До момента нито една от двете чужди държави не е обявила официално, че се отказва от проекта. Заради това София тепърва планира да заведе дело за доброволно разтрогване на дружеството, обяснява финансовото министерство.

#пари #проект #Бургас-Александруполис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"