Пациенти протестират срещу сливането на болници (СНИМКИ)

Пациенти протестират срещу сливането на болници (СНИМКИ)
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Със скандирания "Не на сливането", "Искаме Москов вън", пациенти на болница "Св. Иван Рилски" дойдоха пред бившия партиен дом в София, за да се обявят в подкрепа на освободения от здравния министър директор на болница "Св. Иван Рилски" Дечо Дечев.

Пациентите заявиха също така, че са против сливането на болници. На протеста има представители и на Националния синдикат "Защита". Протестиращите скандират "Оставка". Един от пациентите заяви пред БГНЕС, че са доволни от работата на д-р Дечев и грижите, които той е положил за тях по време на престоя им в болниците.

Междувременно, в Комисията по здравеопазване в бившия партиен дом се очаква да бъде изслушан здравният министър Петър Москов.

На 11 май Онкодиспансерът в Русе също се обяви срещу сливането с болницата (на снимките долу). На регистратурата в центъра и по кабинетите върви подписка, в която се подписват пациенти и техни близки, които не са съгласни с предлаганите от здравното министерство промени в Закона за лечебните заведения, съобщи управителят д-р Камен Кожухаров.

Според лекарите от Русе мотивът за дублиране на дейности от страна на диспансера и болницата не е съобразен със спецификата на дейност. 

В момента онкодиспансерът е общинско лечебно заведение, което се слива с държавно, каквато е МБАЛ-Русе. Лекарите споделят, че след като години наред диспансерите са били оставени на произвола на съдбата, държавата се е отървала от тях и ги е прехвърлила на общините. Най-накрая те са успели да си стъпят на краката и с различни мерки - комплектоване на персонал, участие в европейски програми, са успели да станат самоиздържащи се лечебни заведения. Сега искат да ги влеят в държавни болници, които в по-голямата си част са губещи и които държавата с години дотира заради техните загуби.

Проблем е и съдбата на новото медицинско оборудване, закупено от русенския диспансер по европейски проекти. Според условията в продължение на пет години не може да има промяна на собствеността на бенефициента, което ще се случи с промяната в закона. Това ще доведе до необходимост от връщане на средства, което е непосилна задача за едно лечебно заведение.

#здраве #здравеопазване #Петър Москов #протест #болници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"