"Индипендънт": Пет фактора, които ще повлияят на референдума във Великобритания за ЕС

"Индипендънт": Пет фактора, които ще повлияят на референдума във Великобритания за ЕС
Дейвид Камерън Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Дейвид Камерън обеща в манифеста на Консервативната партия да проведе референдум за членството на Великобритания в Европейския съюз "до края на 2017 г." Даденият срок е умишлено разтеглив, за да може торите да са по-гъвкави в преговорите с либералдемократите или Партия на независимостта на Великобритания, въпреки че отсега се знае, че по-голямата част от консервативното правителство би направило референдум за ЕС със сигурност.

Има няколко мотива за провеждане на референдума много преди края на 2017 г., има дори предложения да се проведе в началото на следващата година. Но ако се избърза с допитването, дали няма да спечелят поддръжниците на оставането в ЕС?

Ето няколко фактора, от които зависи гласуването, и защо в лагера "за оставане" трябва да са притеснени.

1. Преговори с ЕС

Бизнес лидери предупреждават, че две години на несигурност и финансови решения, оставени на изчакване, докато стане ясна съдбата на отношенията на Великобритания с ЕС, може да накарат Дейвид Камерън и Джордж Озборн да се решат на ранен референдум, за да не се спира икономическото възстановяване.

"Настроенията сега определено са в полза на провеждане на референдума през 2016 г.", твърди източник на изданието.

Ранният референдум обаче намалява шансовете за Дейвид Камерън за предоговарянето на условия за членство в ЕС, към които винаги се е стремял: общоевропейска промяна в договора. Ако той се проведе, след като приключат преговорите за "по-добра сделка" за Великобритания в ЕС, британските гласоподаватели ще вземат решение, базирано на резултатите от преговорите.

Неуспехът на подобни преговори само ще засили позициите на анти-ЕС активистите и гнева на мощните евроскептични медии в Обединеното кралство.

2. Германските и френските избори през 2017 г.

Представители на европейските институции са притеснени, че британският референдум за ЕС през 2017 г.  зависи и от френските президентски избори, и от германските федерални избори, които се провеждат в една и съща година.

Според Лондон изборите в двете държави, които ще се проведат през 2017 г., биха могли да имат ефект върху склонността им да направят отстъпки за Великобритания.

3. Опозиция на исканията на Дейвид Камерън за промяна в договора

Камерън даде да се разбере, че иска реформи, които да бъдат записани в договора с ЕС.

Условията, които консервативното правителство ще иска да бъдат променени за Великобритания в ЕС са: създаване на предпазни клаузи, които да осигурят, че промените в единния пазар не могат да бъдат налагани на държави, които не са членки на еврозоната, от еврозоната; ограничаване на достъпа до социални помощи за имигранти от ЕС; предоставяне на повече правомощия на националните парламенти да блокират европейско законодателство.

Камерън ще изложи по-подробно исканията си на среща на върха на ЕС, насрочена за края на юни, като преди това ги обсъди в двустранни срещи с някои от 27-те държавни и правителствени ръководители на останалите страни членки.

Ако премиерът Камерън не успее да намери подкрепа при предоговаряне на условията, това ще подкопае доверието на избирателите в неговата способност да прави значими промени.

Депутати-евроскептици вече заявиха, че са готови да напуснат 28-членния блок, ако той прави само козметични промени, а не истински реформи.


4. Референдумът ще бъде заложен в законодателството

Дейвид Камерън смята да обяви плановете си да включи референдума за ЕС в законодателството в речта си пред кралицата на 27 май.

С консервативното мнозинство в Камарата на общините, законопроектът ще бъде одобрен. Така ще бъде проправен пътят за първото национално гласуване относно отношенията на Великобритания с Европа след повече от 40 години.

5. В правителството е преназначен същият министър по европейските въпроси

Решението на Камерън да преназначи Дейвид Лидингтън като министър по въпросите на Европа означава, че ще поддържа същия курс спрямо ЕС. Заедно с външния министър Филип Хамънд, Лидингтън ще бъде ключова фигура в преговорите за промяна на условията на британското членство в ЕС. Той е министър по въпросите на Европа от 2010 г.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници