Отиде си композиторът Божидар Петков

Отиде си композиторът Божидар Петков
A A+ A++ A

"Авантаж", "Черната лястовица", "Хотел Централ", "1952: Иван и Александра", "Бай Ганьо", "Всичко от нула", "Дом за нежни души", "Единствената любовна история, която Хемингуей не описа", "Заплахата", "Сирна неделя", "Ти, който си на небето", "Мера според мера" и "Хайка за вълци" са само част от фимовите и телевизионни заглавия, чиято музика е написана от напусналия ни днес композитор Божидар Петков.

"Отиде си един изключително духовен, талантлив, добър и благороден човек, се казва в съобщението на Съюза на българските филмови дейци. Остава да звучи неговата неподражаема - емоционална, нежна и деликатна, изпълнена с философски заряд прекрасна музика...".

Той е един от основоположниците на "Златния фонд" на БНР (1968-1984), посочват от радиото.

Опелото ще се състои на 17 май, неделя, от 11:30 ч. в църквата „Св. София".

Божидар Петков завършва композиция в Музикалната академия в Краков при Станислав Виехович и Кшищоф  Пендерецки. Пише филмова и театрална музика. Автор е на музиката за над 90 игрални, документални и  мултипликационни филми. Неговата Токата за две пиана многократно е изпълнявана с успех в редица страни като Япония, Куба Франция, Германия Русия, Люксембург и др.

Петков е автор на музиката и към филма "Изпепеляване", чиято песен се изпълнява от Лили Иванова:

#напусна #почина #музика #композитор #Лили Иванова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »