"Лукойл" пуска нов завод за 2,6 млрд. лева в Бургас

"Лукойл" пуска нов завод за 2,6 млрд. лева в Бургас
Снимка: gpgroup.bg
A A+ A++ A

Петролната рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас" в сряда ще пусне в експлоатация уникален нов завод - Комплекс за преработка на тежки остатъци, на стойност 2,6 млрд. лева. Подобни инсталации има само в седем други страни, сред които са САЩ, Япония и Кувейт, съобщава в. "Преса".

Президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов ще пристигне у нас в понеделник за откриването на най-голямата чуждестранна инвестиция в България през последните години.

Новата инсталация е известна на специалистите с името Инсталация за хидрокрекинг на гудрона. Гудронът е най-тежкият остатък от преработката на петрол.

Съоръжението ще позволи максимално оползотворяване на скъпата суровина. Извличането на високостойностни продукти от 1 тон нефт ще се повиши от 74% на 90%. При дълбочинната преработка ще се извличат повече дизелови горива и мазут със съдържание на сяра под 1%. Така значително ще се повиши конкурентоспособността на бургаската рафинерия на европейския пазар. В същото време производството ще отговаря на най-строгите еконорми на ЕС.

#"Лукойл Нефтохим Бургас" #Бургас #Вагит Алекперов #Лукойл

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »