2,5 л вода губи възрастният работещ човек на ден

2,5 л вода губи възрастният работещ човек на ден
A A+ A++ A

В условия на умерен климат и заседнал начин на живот, възрастният човек губи около 2,5 л вода дневно – 1,5 л като урина, 500 мл при дишане и около 500 мл с потта. Водните загуби трябва да бъдат възстановени чрез редовен ежедневен прием на вода, за да се поддържа водният баланс в организма. При недостатъчна консумация на вода и течности се създава риск от нарушаване функциите на нервната система, което се изразява в умора, главоболие, намалена концентрация и намалена памет.

Това обясни проф. д-р Донка Байкова, ръководител на Катедра „Превантивна медицина“ на Факултета по обществено здраве към Медицински университет – София, по време на Първата национална научна конференция по трудова медицина, работоспособност и безопасност при работа, която се проведе миналата седмица по случай 20-годишния юбилей на Факултета по обществено здраве.

Кампанията Н2Обичам бе представена на участниците в конференцията, като всички желаещи успяха да измерят водното си съдържание на място. Н2Обичам е съвместна инициатива на Сдружение „Аз обичам водата“, Факултета по обществено здраве при Медицински университет – София и „Девин“ АД и ще продължи да информира за ползите от добрата хидратация, включително и по време на работа, където работещият човек прекарва по-голямата част от деня си.

Редица изследвания са доказали, че при ограничен прием на вода е много по-вероятно здрави мъже и жени да се чувстват изморени, мудни, с влошена концентрация, в сравнение със състояние, при което са нормално хидратирани. 15% намаление на течностите в организма може да доведе до смърт.

Защо е важно работещите хора да са добре хидратирани на работните си места и как това да стане задължителна част от дневния им режим, обяснява Н2Обичам.

5 причини да пием вода по време на работа:

- С всеки 1% дехидратация, телесната температура се покачва с 0,1-0,2 градуса.
- Когато дехидратацията надхвърли около 2% от телесното тегло, физическата работоспособност намалява;
- Дехидратацията може да причини главоболие, умора, раздразнителност и ниска концентрация.
- Дехидратацията повлиява негативно способността за вземане на решения и когнитивните процеси, което може да доведе до спад в производителността и може да се асоциира с повишен риск от трудови инциденти;
- Дехидратацията се отразява на здравето и безопасността на служителите.

5 съвета за добра хидратация по време на работа:

- Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) препоръчва воден прием от 2 л дневно за жените и 2,5 л за мъжете. Около 20% от това количество се набавя чрез храната, а останалото – от течностите, които приемаме през деня. Водата е най-доброто средство за хидратация, без добавени захар и калории.
- Типът работа определя нуждите от прием на вода. Така например напрегната работа, особено в топли дни, може да доведе до повишено отделяне на пот, а климатикът в офиса ускорява изпарението на влага от кожата ни. Затова в тези случаи увеличете препоръчителния воден прием.
- Дръжте под ръка чаша вода или бутилка вода и пийте малки количества на равни интервали, за да предотвратите главоболието или чувството на умора, предизвикани от дехидратация.
- Пийте вода, преди да изпитате чувство на жажда – жаждата означава, че вече сте дехидратирани.
- Ако професията ви включва работа с тежки машини или предполага вземането на решения, които засягат безопасността ви или безопасността на други хора, не рискувайте да стигнете до дехидратация и забавени реакции. Пиенето на вода през целия ден е най-добрият начин да останете хидратирани.
Още интересни факти и полезна информация са поместени на www.h2obicham.bg и Фейсбук страницата H2Obicham.

#Донка Байкова #вода #Н2Обичам

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"