Пускат пети блок на АЕЦ "Козлодуй" след ремонт

Пускат пети блок на АЕЦ "Козлодуй" след ремонт
A A+ A++ A

Завърши плановият годишен ремонт на пети енергиен блок на АЕЦ "Козлодуй".

След извършена проверка от Агенцията за ядрено регулиране и получено одобрение от председателя на АЯР, в 10:22 ч. 1000-мегаватовият блок бе включен в паралел с електроенергийната система на страната.

По време на годишния ремонт, започнал на 11 април, успешно бяха изпълнени необходимите ремонтни дейности, профилактика на оборудването и системите на блока. Реакторът бе презареден със свежо ядрено гориво за следващата горивна кампания, съобщиха от централата.

Съвместен екип от консорциума между руските компании „Концерн Росенергоатом”, „Русатом Сервис” и френската Electricite de France (EDF), и специалисти на АЕЦ "Козлодуй" извършиха в пълен обем планираните дейности по обследване на конструкциите, системите и компонентите, с цел удължаване срока на експлоатация на пети енергоблок след 2017 година.

Другият 1000-мегаватов шести енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" работи с пълно натоварване в съответствие със съгласувания график с "Електроенергиен системен оператор" ЕАД.

Лицензът за експлоатация на 5-и блок изтича през 2017 г. От „Росенергоатом” коментираха по-рано, че се проучва възможността за удължаване на живота на блока с до 60 г., или с още 20 г. Срокът на експлоатацията на 6-и блок е до 2019 г.

#АЕЦ #АЕЦ "Козлодуй" #пети блок

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"