Британци и турци - най-щедри туристи през отминалия ски сезон

Британци и турци - най-щедри туристи през отминалия ски сезон
A A+ A++ A

Туристите от Великобритания са били най-щедри в България през отминаващия ски сезон  (15 декември 2014 г. - 20 април 2015 г.), показват данни на VISA Европа.

Британците са увеличили разплащанията с карти Visa с 25% през изминалия спрямо предходния сезон до 8,6 млн. евро, измествайки руснаците от челната позиция по изхарчени средства при търговци с карти Visa. Броят на  транзакциите от британските туристи е нараснал с 27% и е надвишил 105 хиляди.

Голямата изненада през изминалия зимен сезон са турските туристи

През активния ски сезон на 2015 г. те са изхарчили в България 7,15 млн. евро, което е с 52% повече спрямо предходния сезон, броят на транзакциите се е увеличил с 23%. Турските скиори изпреварват по тези показатели и руските, и гръцките туристи през ски сезона.

Въпреки нестихващата политическа криза в другата ни южна съседка, гръцките туристи са направили при търговци покупки, които са се увеличили с 25% през изминалия сезон до 6,5 млн. евро, а броят на транзакциите е нараснал с  37%.

Руските  туристи са единствените, при които се отчита спад

на сумата на разплащанията и броя на транзакциите. Това може да се приеме като своеобразен признак за отлива на руските туристи от българския пазар. През изминалия ски сезон покупките са намалели с 45% до 4,48 млн. евро, като броят на транзакциите, в които те са използвали картите си, се е понижил с една трета.

Сред държавите, чиито туристи предпочитат да прекарат зимната си ваканция по българските зимни курорти, са още Румъния, Македония, Сърбия, Косово, Албания, Босна и Херцеговина. Прави впечатление, че размерът на изхарчените от тези туристи средства с карти отчита стабилен растеж – с над 20 на сто, като македонските туристи са увеличили покупките си с 46%, а жителите на Косово – с 37%.

„Данните показват, че

чуждестранните туристи ценят сигурността

удобството и бързината на електронните  разплащания при посещенията си в България. Ние разполагаме с бранда, мащаба и надеждността да помогнем на българския бизнес в борбата за привличане на повече туристи“, каза Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа
за България.

Visa Европа е компания за технологични разплащания, собственост и функционираща чрез своите банки-членове и други доставчици на услуги за разплащания от 37 държави в цяла Европа. Тя е водещата платежна система в Европа, с увеличен пазарен дял спрямо MasterCard от 55.5% през 2011 до 56.9% през 2013. Обработва най-много трансакции в Европа – над 16 млрд. на година, а в най-натоварените периоди - 1, 627 трансакции в секунда.


#ски сезон #туристи #британци #турски туристи #руски туристи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"