Ще можем да демонтираме радиаторите си законно

Ще можем да демонтираме радиаторите си законно
A A+ A++ A

Потребителите трябва да имат равни права, затова Законът за енергетиката трябва да бъде променен, така че да се дава право на всички ползватели на услугата топлоснабдяване да могат да демонтират радиаторите си.

Това заяви пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов след обществено обсъждане на Общите условия на "Топлофикация София".

В момента в общите условия

има текст, който противоречи на Закона за енергетиката

стана ясно по време на  обсъждането, пише сайта на БТА. 

Противоречието бе посочено от представителя на националния омбудсман Стефан Мазнев. Той каза, че според общите условия на столичната топлофикация при повече от две неплатени сметки топлофикационното дружество може да демонтира радиаторите на некоректния платец.

В същото време, в Закона за енергетиката е записано, че клиентите на топлофикация нямат право да демонтират отоплителните си уреди, дори и ако не желаят да ги ползват. Това може да накара

някои клиенти умишлено да не плащат

за да могат да се освободят от радиаторите си, коментира Мазнев.

Боян Паунов от "Топлофикация София" посочи, че така или иначе до демонтиране на отоплителни уреди не се стига и че европейската практика е да не се пристъпва към демонтиране на уреди.

Според Мазнев обаче трябва да има промяна в Закона за енергетиката и да се предостави право на всеки клиент на топлофикационно дружество да демонтира радиаторите си, а

не само това да се предвижда за некоректните клиенти.

След като КЕВР изслуша становищата на КЗК и на омбудсмана, които считат, че трябва да отпадне забраната за свалянето на отоплителните тела, КЕВР реши да изпрати в Народното събрание тези становища, тъй като текста за забраната е в Закона за енергетиката, коментира председателят на КЕВР Иван Иванов.

За мен решение може да се намери чрез промяна в текста на закона и ние ще предоставим на Народно събрание тези становища с мотивите към тях, защото си заслужава то да се произнесе по този казус, заяви Иванов.

Стефан Мазнев посочи, че има

много подадени жалби в омбудсмана срещу невъзможността клиентите да демонтират радиаторите

Множество жалби са подадени и срещу дългите срокове, през които през летните месеци клиентите са оставени без топла вода.

След като в общите условия се говори за непрекъсваемост на услугата, как може да няма топла вода по един месец, коментира председателят на омбудсмана и заяви, че на този въпрос също трябва да бъде намерено решение.

В предложените промени на общите условия столичната топлофикация иска да бъде

намален на 30 дни срокът, в  който потребителите трябва да плащат сметките си

В момента срокът е обвързан с публикуването на сметките в интернет. КЕВР настоява
за по-дълъг период.

На 29 май на закрито заседание КЕВР ще вземе решение за приемането на общите условия на "Топлофикация София".

#енергетика #Закона за енергетиката #топлофикация #радиатор #Комисията за енергийно и водно регулиране #Иван Иванов #КЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници