Евдокия Манева: България може да загуби делото "Калиакра", защото изгониха експертите от МОСВ

Евдокия Манева: България може да загуби делото "Калиакра", защото изгониха експертите от МОСВ
Евдокия Манева Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Евдокия Манева завършва „Инженерна химия“ в Харков, а през 1983 г. защитава дисертация по икономика. От 1990 г. работи в Министерство на околната среда, а през 1997 г. е заместник-министър на околната среда в служебния кабинет на Стефан Софиянски. В правителството на Иван Костов е министър на околната среда и водите. През 2009 г. е заместник-министър на околната среда и водите в кабинетите на Бойко Борисов и Марин Райков.

- Г-жо Манева, Европейският съд в Люксембург гледа делото "Калиакра" за вятърните турбини, които нарушават местообитанията в Добруджа, повдигнато от Европейската комисия срещу България. Защо е забавен според Вас процесът на решаване на проблема?

- Няма никаво забавяне на процеса по този случай. Страната ни нищо не можеше да направи, освен да вземе компенсаторни мерки. Вятърните генератори бяха вече изградени и беше почти абсурдно да бъдат разрушени. Имаше теоритическа възможност за това, но нямаше как да се случи на практика. Единственото, което можеше да направим, бе да компенсираме щетите, като обявим допълнителни защитени територии. Част от мерките бяха приети, но Европейският съюз не остана удовлетворен и стартира съдебната процедура срещу нас.

- България може ли да се защити пред съда в Люксембург?

- Имаме шанс да се защитим в съдебния процес, защото бе прието максималното от всички възможности. Това са грехове, натрупани през последните 10 години, но ставаше въпрос за инвестиционни проекти, които не можеше да бъдат разрушени с лека ръка. Наядвам се, че Министерство на околната среда и водите може да се защити. Смятам, че нещата са малко пресилени.

- Какви ще бъдат евентуалните санкции за България при осъдителна присъда?

- Санкциите се определят в единичен размер някъде около 50 000 евро за всеки ден, през които, това което е било определено като вина на страната ни, не е отстранено. Крайната сума ще зависи от това колко бързо ще реагира България при постановяване на осъдителна процедура. Надявам се, че ще има адекватна реакция от страна на МОСВ. Само за едно единствено имам голямо притеснение и това са драстичните, необосновани персонални промени, които бяха направени там. Тези, които познават проблема и са добри професионалисти, вече не са там и не могат да защитят инетерсите на страната. Николай Недялков и Михаил Михайлов, който беше директор на дирекция в министерството, бяха необмислено отстранени под въздействието на партия Зелените и за съжаление на Реформаторския блок. Трябва да признаем, че България не цени експертите си и понякога поради такива грешки подобни наказателни процедури срещу страната ни може да завършат печално.

- Извън случая "Калиакра", защитаваме ли защитените си територии, защото проблемът не е само там?

- Категорично да. Подчертавам, че част от истеричните крясъци са съвсем тенденциозно поднесени. Те винаги са мотивирани от някакъв интерес, който е облечен в креслива загриженост за околната среда. В крайна сметка, когато в много от случаите се оказва, че тези крясъци не се основателни, няма никаква информация по въпроса. Въпреки това, относно защитените територии има какво да се направи. Последните сигнали за нарушения срещу застрашени зони край морето са за съжаление поради факта, че голяма част от заповедите за защитените територии за местообитанията не са притети. Съществуват две групи защитени зони - за птиците и за местообитанията. Заповедите за местообитанията още не са издадени, затова въобще не се знае какво се опазва, какво може да се прави и какво не трябва да се допуска. Проектът, който трябваше да направи картиране на тези зони се забави, категорично смятам заради Зелените. Проектът бе спечелен, но не от техни фирми, затова те оказаха съпротива. Така придвижването на проекта спря и това е причина за забавянето.

- Има ли екомафия у нас?

- Има прекалено много данни по този въпрос. Факт е, че доста солидна прослойка се прехранва със загрижеността на хората към екологичните проблеми. Заинтересовани еколози  представят на хората нещата в изопачена форма, а хората не знаят реално как стоят нещата. Нормално е всеки да иска да живее на чисти и красиви места, да има запазена природа.  Затова, когато хората разберат за нередност, реагират. Но те не знят какво се крие зад това. Най-чистият начин е да се поиска информация какви проекти, какви суми са изплатени от МОСВ, от Министерство на регионалното развитие, от Министерство на земеделието на зелените организации и какви проекти са представени. После да се види какви са наименованията на проектите им и какво е направено. Така ще се види, че са получили и са си разпределили милиони левове.

 

 

 

 

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »