ЕП: Груевски и Заев готови на нови преговори

ЕП: Груевски и Заев готови на нови преговори
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Часове наред продължиха преговорите в Страсбург между македонския премиер Никола Груевски и лидера на опозицията Зоран Заев. В разговорите участваха и трима посредници от европейският парламент Иво Вайгъл, Едуард Кукан и Ричард Ховит. Преговорите се проточиха над 10 часа и продължиха до 4:30 часа българско време тази сутрин.

След техния завършех посредниците от Европейския парламент разпространиха кратко съобщение, в което се казва: "Тримата евродепутати приветстват откровените преговори, които се водили през изминалата нощ и очакват разговорите между лидерите на ВМРО - ДПМНЕ и СДСМ да продължат".

"В преговорите с участието на Никола Груевски и Зоран Заев, в които участваха още Вайгъл, Кукан, Ховит и еврокомисарят в Страсбург Йоханес Хан на 19 и 20 май, ние приветстваме усилията на лидерите за постигане на договор в интерес на всички граждани на страната и намиране на решение на всички предизвикателства, които произлизат от тази криза, съгласно европейските стандарти", се казва още в краткото съобщение.

В него се подчертава, че и двете партии са потвърдили стремежа за евроинтеграция, защита на демократичните принципи и поставяне на първо място държавните интереси на Македония. Евродепутатите и Йоханес Хан приветстват искрената дискусия върху ключовите теми, където има различия. Всички страни се съгласиха, че е много важно срещите да продължат.

По-късно пък лидерът на Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети, чиято партия е коалиционнен партньор в правителството на Никола Груевски, коментира варианта за избухване на война в Македония.

"Няма никакви причини за избухване на конфликт и война в Република Македония“, заяви той. Ахмети потвърди информациите, че отделни членове на вече разформированата Армия за национално освобождение (АНО) са били част от групата в Куманово, която се сблъсъка със силите на реда.

При инцидента на 9-ти май загинаха 8 полицаи, други 37 бяха ранени. При кървавия инцидент загинаха и 10 от нападателите. "Но, няма причина за война", подчертава Али Ахмети пред австрийското издание "Ди Пресе".

 

#Македония #Никола Груевски #Зоран Заев #ЕП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »