Митов: Твърденията на Лавров, че България и Албания си делят Македония, са безотговорни

Митов: Твърденията на Лавров, че България и Албания си делят Македония, са безотговорни
A A+ A++ A

Изказването на руския външен министър Сергей Лавров за евентуална подялба на Република Македония между Албания и България е крайно безотговорно, сочи министърът на външните работи Даниел Митов.

"Твърде пресни са нашите спомени за премеждията, които преживя Република Македония по пътя на установяването и укрепването на нейната независимост и суверенитет. През цялото това време именно България бе страната, която даде най-голямата подкрепа за независимостта на Република Македония и стана гарант за нейната териториална цялост", заявява Митов в изявление, разпространено от пресцентъра на МВнР.

България бе страната, която първа призна Република Македония и това решение бе ключово за стабилността в Югоизточна Европа, припомня министърът.

По повод на днешното изказване на руския министър на външните работи Сергей Лавров пред Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация и направените от него внушения Даниел Митов коментира, че опитите да се поставя под съмнение европейският ред в региона и териториалната цялост на Република Македония са недопустими.

"Стабилността на всички страни от Югоизточна Европа е от първостепенно значение за нас и опитите на външни за региона страни за нейното подкопаване чрез подобни внушения трябва да бъдат прекратени. България ще продължи да бъде гарант за независимостта и териториалната цялост на Република Македония и в това не може да има никакво съмнение", се посочва още в изявлението на министър Митов.

#Даниел Митов #Сергей Лавров #Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници