В сезона на розите: Вижте най-скъпите цветя в света

В сезона на розите: Вижте най-скъпите цветя в света
Снимки: magazine8.com, flickr.com
A A+ A++ A

Във време на розобер и разцъфваща пролет от Novinite събрахме най-скъпите и най-красиви цветя в света. Цената им се определя от тяхната издръжливост, трайност и най-вече рядкост. Колкото по-рядко е едно цвете, толкова по-скъпо е то и толкова по-желан подарък. 

Лизиантус - от 10 до 35 долара

Лизиантусът е нисък храст, представител на семейството на Тинтявите /Gentianaceae/. Произхожда от Западна Индия, има го в Мароко, Централна и Южна Америка. Открива се в места, където влажността на въздуха е висока.Съществува в няколко цвята - лилаво, пурпурно, бяло, розово, червено, жълто, кремаво, зелено. Може да бъде и двуцветно.

Причината за високата му цена е фактът, че е много дълготраен - може да оцелее от две до три седмици, след като е отрязано. Освен това, заради крехкостта си носи името "Хартиено цвете".

Райска роза - 20 долара

Розите, наречени на френския поет Пиер дьо Ронсар, са сред най-красивите цветя в света. Сортът, известен още с името Райска роза, е завоювал много и различни награди. Един стрък от него се оценява на 20.5 долара.

Мединила - 50 - 150 долара

Мединила е невероятно красиво растение, което се среща из влажните азиатски гори и някои тихоокеански острови.
Това екзотично растение с ярко-розови цветове, които висят като гроздове.

Лале от 17-ти век - 600 до 1000 долара за грудка

Дори през далечната 1673-та година, това цвете е продавано за 10 000 жълтици! Можете ли да повярвате? Дори днес, това лале е изключително скъпо. Тъй като се счита за историческо, неговата грудка се продава между 600 и 1000 долара, а освен това е и много рядко срещано.

Saffron Crocus – Шафранов минзухар - от 1200 до 1500 долара

Шафрановият минзухар заслужава своето място сред най-скъпите цветя, защото тичинките се култивират, за да се произведе подправката шафран, която е най-скъпата подправка в света. Неговата цена е между 1200 и 1500 долара. Интересно е обаче, че трябват около 80 000 цветя, за да се произведат едва 500 грама от подправката. Още повече, че трябва да се набере на ръка и после да се изсуши. 

Златото на Кинабалу- една рядка орхидея - 6000 долара

Златото на Канабалу е застрашен вид орхидея, която вирее само на някои места в националния парк Кинабалу в Малайзия. Този изключително рядък вид орхидея струва около 6000 долара само едно за цвете! Изключително скъпото цвете не е практичен подарък, освен ако не го подарявате между април и май, когато само по това време изключителното злато на Кинабалу, малайзийската орхидея цъфти!

Shenzhen Nongke орхидея - 200 000 долара

Shenzhen Nongke е култивирано цвете, което е резултат от 8 години изследователски труд на учени от Shenzhen Nongke в Китай. Тоест, то е създадено по изкуствен начин, не от Майката природа. През 2005 година цветето е било продаден на търг като горд собственик е станал анонимен човек, дръзнал да наддава до невероятната сума от 200 000 долара. Това наистина великолепно цвете (нарича се още "цветето на Франкенщайн") остава завинаги в историята като най-скъпото цвете, което някога е купувано.

Освен заради декоративната си красота, то е използвано и в кулинарията.

Роза Жулиета - 15,8 милиона долара

Изключително рядка и затова толкова скъпа, розата Жулиета не може да се види от всеки, още повече да се купи от всеки. Дори и да се купи обаче, трябва да имаш огромно търпение, за да бъде отгледана правилно. Прелестното цвете е създавано в продължение на 15 години от английския селекционер Дейвид Остин. Упоритият труд обаче му носи истинско състояние от 15,8 млн. долара.

Цветето Кадупул - безценно

Цветето Кадупул оглавява класацията, въпреки че никога не е било продадено за повече, отколкото цветята по-горе. Основната причина, поради която Кадупул е шампион в списъка с най-скъпите цветя в цветя е, че то е….почти безценно. Не съществува сума пари, която да купи това цвете. Цветето е толкова рядко и крехко, че живее само няколко часа и след това умира. Дори местните хора от родната му Шри Ланка рядко могат да се насладят на деликатната красота. Кадупул цъфти точно преди полунощ и увяхва преди зазоряване, затова дори любителите на орхидеите, владетелите или мултимилионерите не са могли да се докоснат до цветето, да откъснат нежното му стъбълце и да го поднесат като подарък. Поради наистина краткия му живот, цетето Кадупул се е превърнало в митически образ и мнозина го смятат за най-желаното и ценно цвете на земята.

#цвете #цветя #цена #роза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »