"Ислямска държава" контролира повече от половин Сирия

"Ислямска държава" контролира повече от половин Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сирийската неправителствена организация Център за наблюдение на човешките права обяви, че "Ислямска държава" контролира повече от половината от територията на Сирия след настъплението си в западна посока към централния град Палмира, предаде Ройтерс.

В сряда сунитската групировка завзе древния град Палмира в сирийската пустиня. Това е първото голямо населено място, което джихадистите завземат от сирийските правителствени сили. В изявление в Туитър групировката се похвали, че е установила пълен контрол над Палмира, включително над военното летище и затвора в града.

Древният град, известен и с арабското име Тадмур, е част от програмата ЮНЕСКО за културното наследство, затова международни организации се страхуват, че ислямистите ще го унищожат.Палмира е на 2000 г. и е разположен в югозападната част на съвременния град.

Голяма част от териториите, които в момента контролира "Ислямска държава" в Сирия, са рядко населени. Големите градове, както и столицата Дамаск, се намират в западната част, по границата с Ливан и крайбрежието.

В сряда бе съобщено, че лидерите на "Ислямска държава" в Сирия изпращат все повече пари, инструктори и бойци в Либия, което засилва опасенията на САЩ, че екстремистката група набира скорост в опитите да разшири обхвата си на дейност и своето влияние.

Военни от САЩ твърдят, че "Ислямска държава" е затвърдила позициите си в Либия, търсейки начин да се възползва от растящата си популярност сред екстремистките групи по света. "Джихадистите сега разполагат с оперативно присъствие в Либия и се стремят да я превърнат в своя африканска база. Либия сега е част от терористичната карта на джихадистите", каза американски военен служител.

#ислямска държава #Сирия #Дамаск #Палмира

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"