Ненчев пак внася проект за нов изтребител

Ненчев пак внася проект за нов изтребител
Николай Ненчев Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на отбраната Николай Ненчев обяви, че до 30 юни внася проект за нов многоцелеви самолет в Министерски съвет.

"Постигнат бе консенсус за отремонтирането на няколко МиГ 29, които ще бъдат необходими докато бъде придобит новият самолет", коментира Ненчев след заседание на парламентарната комисия.

Министърът обясни, че има възможност до средата на следващата година с наличните ресурси тези цели да бъдат постигнати.

"Положението е тревожно в авиацията не бива да има никакво съмнение, но имаме воля да решим всички въпроси. Ние сами с наличните ресурси ще охраняваме въздушното пространство до средата на следващата година. Имаме тази възможност, каза Ненчев.

Командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев обясни, че в момента единственият начин, да осъществяват дежурството по Air Policing до средата на следващата година е това да стане със самоинициатива и удължване на ресурса на двигателя на самолет МиГ 29 изцяло с личен състав от ВВС, без това да струва никакви финансови средства на Министерството на отбраната. Той посочи, че това е огромна отговорност.

Командирът на ВВС подчерта, че това нещо си има цена и има ясен ангажимент от министъра на отбраната. "Така както тези летци и инженерно-техническият състав ще поемат своята голяма отговорност, така съответно и МО и държавните институции, да направят всичко възможно ние да не прекъсваме това дежурство от догодина", заяви командирът.

Министър Ненчев и ген. Румен Радев бяха поканени в парламента да представят информация за състоянието на бойната ни авиация пред ресорните депутати и да ги информират какво са предприели след предупрежденията, че използваните в момента изтребители МиГ-29 са пред изчерпване на своя технически ресурс.

През декември 2014 г. Министерски съвет проекта за нов изтребител, като обясни, че няма пари.

#Николай Ненчев #Ненчев #Румен Радев #самолети #изтребители #ВВС #МиГ 29

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"