Критиците в Кан с реверанс към латиноамериканското кино

Критиците в Кан с реверанс към латиноамериканското кино
Аржентинският режисьор Сантяго Митре
A A+ A++ A

Аржентинският режисьор Сантяго Митре бе отличен от критиците с награда за филма Paulina ("Паулина"). Решението бе обявено от журито на престижния конкурс "Седмица на критиката" който върви по едно и също време с филмовия фестивал в Кан.
Филмът на 35-годишния Митра е копродукция на Аржентина, Бразилия и Франция. Той е римейк на едноименния и добре известен филм на аржентинския режисьор Даниел Тинайре, излязъл на екран през далечната 1960 г.

Освен "Полин" на Сантяго Митре, две награди на Седмицата на критиката в Кан, получи и друг представител на латиноамериканското кино – Сезар Аугусто Асеведо. Колумбийският режисьор бе отличен за "Откровение", а наградата на асоциацията на авторите на драма и композиторите във Франция за филма "Земя и сянка" (La Tierra у Sombra).

В програмата за късометражни филми, критици отличиха италианския режисьор Фулвио Ризуело, както и румънеца Андрей Кретулеску за "Рамона".

Конкурсът "Седмица на критиката" е създаден през 1962 г. от асоциацията на френските филмови критици, за да открие нови таланти сред младите режисьори. Той традиционно се провежда в дните на фестивала в Кан, но не е част от него и е независим.

Според условията в конкурса може да участва само първият или вторият филм на даден режисьор. По традиция в основната конкурсна програма са включени седем филма, които се показват в продължение на седмица.

#Кан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"