Максим Бехар: Как ще повярваш на лъжа, казана от анонимен човек?

Максим Бехар: Как ще повярваш на лъжа, казана от анонимен човек?
снимка: БНТ
A A+ A++ A

Политическите кампании в интернет ще стават все по-агресивни, друг въпрос е с какъв успех - около това мнение се обединиха известни специалисти в областта на политическия ПР в дискусия по БНТ за т.нар. тролове.

"Как ще повярваш на лъжа, казана от анонимен човек?", запита Максим Бехар, журналист и ПР експерт, основател на една от големите компании в бранша, "М3 комюникейшънс груп".

Според Бехар най-опасно е един политик да говори неща, които после не изпълнява. Това се получава, когато наети хора водят кампаниите в интернет.

"Съгласен съм да споря с хора, които нямат лице или име, но трябва да има послание. Във фейсбук, ако човекът е реален, можеш да влезеш в спор с него", посочи журналистът.

Но той изрази съмнение, че може да влезеш в някакъв форум, да прочетеш под някой ник неим нещо и да повярваш.

"Не съм дал и една стотинка за подобни кампании и се чудя как го правят", продължи ПР експертът. Според него ефектът от такава инвестиция е съмнителен, защото днес от 12 годишна възраст нагоре хората са информирани както то никога досега в световната история.

В България социалните медии са влиятелни, но според социолозите тези, които гласуват, не са оформили позициите си чрез тях. Пример - и най-опитните социолози в САЩ не успяха да предвидят резултатите от президентските избори. Причината бе, че хората, които гласуват, не са активни в интернет.

Основната маса от населението и у нас няма отношение към войните на троловете Така че, те със сигурност ще продължат да бъдат използванио, отделен въпрос е с какъв успех, съгласиха се събеседниците в студиото.

Един от проблемите е, че троловете могат да разрушат дискусия, която е градивна. Има израз - "нахранете троловете". Идеята е по-скоро да се разруши дискусията, започната от опонента.

Още преди големите партии да се заиграят по войните на троловете, журналистът Николай Бареков направи опит с може би най-голямата инвестиция до момента в този тип дейност. Но не той създаде явлението, съгласиха се събеседниците.

В предстоящата предизборна кампания за местните избори предизвикателство ще се окажат стотиците новорегистрирани избиратели в малки селища - очевидно с цел да подкрепят определени кандидатури.

"Държавата не си върши работата, трябва да има строг контрол. Елементарна законодателна инициатива може да реши този проблем бързо", обобщи Максим Бехар.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"