Заев обори Лавров: Македония няма да се разделя

Заев обори Лавров: Македония няма да се разделя
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Опозиционният лидер в Македония Зоран Заев остро реагира на твърденията на руския външен министър Сергей Лавров, че е възможно страната да бъде поделена между България и Албания.

"Няма да има нито подялба, нито федерация на Република Македония", заяви лидерът на Социалдемократически съюз в Македония. По думите му македонският народ много ясно е показал, че твърденията на руския дипломат са неоснователни.

"Това, което нашият народ много ясно демонстрира, както на 17-ти този месец (националният граждански протест, бел.ред./, но и седмица преди това в Куманово (въоръжения инцидент с много загинали, бел.ред.) е в пълна противоположност с твърденията на Лавров. Македонският народ никога както досега в историята не е бил по единен и по сплотен", каза още Заев. Той допълни, че народът е обединен около исканията за възстановяване на универсалните ценности - демокрация, свобода, справедливост и бъдеще за всеки.

"Именно тази сплотеност и единство на всички етнически общности ми дава кураж. Искам да подчертая, че няма сила, политически мотив или нещо друго, както в страната, така и навън, което може да наруши това единство", каза още Заев. Според него македонските политици ще бъдат достатъчно отговорни за да използват това единство, за доброто бъдеще на Република Македония.

От страна на България, родният външен министър Даниел Митов определи като "безотговорни внушенията, направени от руския министър на външните работи Сергей Лавров, че се обсъждала подялба на Република Македония между Албания и България".

"Добре известни на всички са премеждията, през които Република Македония премина по пътя на установяването и укрепването на нейната държавна независимост и суверенитет. През цялото това време именно България бе страната, която даваше най-голямата подкрепа за независимостта на Република Македония и стана гарант за нейната териториална цялост. Припомням, че България бе страната, която първа призна Република Македония и това решение беше от ключово значение за стабилността в Югоизточна Европа... България ще продължи да бъде гарант за независимостта и териториалната цялост на Република Македония и в това не може да има никакво съмнение", подчертава Митов.

#Зоран Заев #Сергей Лавров #Македония #подялба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »