Вигенин: Изказванията на Митов са опасни

Вигенин: Изказванията на Митов са опасни
A A+ A++ A

"Изказванията на Даниел Митов са доста опасни", коментира пред БНТ репликите на българския външен министър към Сергей Лавров предишният титуляр на поста в МВнР Кристиан Вигенин.

"България трябва да реагира спокойно и твърдо, а не нервно. Ние всички знаем, че България няма никакви намерения да се бърка във вътрешните работи на Македония", отбеляза Вигенин. На обратна позиция бе опонентът му в студиото Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ.

"Мислих си, че с колегите сме обединени по темата Македония, но явно греша. Министър Митов реагира много адекватно. Трябва да се обединим около националните теми", каза Андрей Ковачев.

"Процесите и проблемите в Македония не се трупат от вчера. Нормално е хората да поискат смяна на вътрешнополитическото управление, което докара страната до безпреспективност. Според мен е много повърхностно да се твърди, че САЩ и Русия се сблъскват в Македония", аргументира се Вигенин.

"Въпросителните пред управлението на Груевски са адски много", продължи Ковачев. Това не означава, че ние трябва да дадем безрезервно подкрепата си на някой друг политик. Все пак знаем как се държат бивши югославски политици. В Македония думата "българин" все още се смята за обида. Там има носталгия по бивша Югославия", заключи евродепутатът.

Вигенин коментира, че в Македония има антибългарски насочености: "Там се опитват да градят адски агресивно държавата. Не искам да казвам неща, които в тази ситуация могат да бъдат използвани неправилно. Премиерът Бойко Борисов допусна две грешки в последните дни. Първата беше, че посъветва Груевски да си подаде оставката и втората, когато заяви, че армията е по границата. Тези неща се използваха некоректно от Скопие. В Македония трябва да се създаде временно правителство, което да подготви предстоящите парламентарни избори", заключи Вигенин.


#Даниел Митов #Кристиан Вигенин #Андрей Ковачев #Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"