Ирландия решава с референдум дали да узакони гей браковете

Ирландия решава с референдум дали да узакони гей браковете
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ирландците решават на референдум дали да се узаконят еднополовите бракове в страната. Резултатите от допитването се очаква да бъдат обявени още утре (23 май).

Според различни анкети, до 78% от ирландците подкрепят идеята за промяна на конституцията за легализиране на гей браковете. Социолози обаче припомнят, че ирландските референдуми често пъти дават неочакван резултат.

"От историите, които съм чувал през последните няколко години от обикновените хора, на обикновени работни места, това тяхно бреме да живеят в сянка, може да бъде отстранено с гласуването с "Да" за еднополовите бракове, заяви по-рано тази седмица премиерът Енда Кени.

Все пак изходът от гласуването не е сигурен, защото католическата църква е против промяната, а това значи че възрастните и провинциалните гласоподаватели ще гласуват с "не".

Ако узаконяването на тези браковете бъде одобрено, Ирландия ще стане първата държава, извършила такава промяна на референдум.

Референдумите в Хърватия и Словения отхвърлиха гей браковете, въпреки че парламентът на Словения отиде по-далеч и през март ги одобри.

В момента 18 държави са легализирали гей браковете, повечето от които са в Европа. Извън нея те са разрешени в Южна Африка, Нова Зеландия, Канада, Бразилия и Аржентина.

Интересното е, че в съседната Северна Ирландия, която обаче е част от Обединеното кралство, еднополовите браковете за забранени – да разлика обаче от останалата част на Великобритания.

#Ирландия #референдум #гей бракове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници