Латифа Ахарбаш: Африка може да има специално значение в България

Латифа Ахарбаш: Африка може да има специално значение в България
A A+ A++ A

Африка е континент с обща площ от над 30 млн. кв. км. Това означава, че е по-голям от Китай, Индия, Европа и САЩ взети заедно. И все пак твърде много хора свързват Африка само с бедност, конфликти, а в последно време и Ебола.

Латифа Ахарбаш, посланик на Кралство Мароко у нас и декан на групата на африканските посланици в България, е категорична, че този стереотип трябва да се промени за благополучието на България, Европа и на целия свят.

В България Африка може да има специално значение, изрази мнение Н. Пр. Ахарбаш пред Новините.

По случай Деня на Африка - 25-и май в София посланикът на Мароко заедно с още 12 делегати от континента ще се опитат да обяснят защо сега е най-подходящият момент да се сложи Африка в светлината на прожекторите.

„Африка заслужава по-голяма видимост в дипломатическия дневен ред и културния пейзаж тук, в България, защото "вие не разполагате с достатъчно Африка дори като част от ЕС." Африка, от друга страна не е само земя на проблеми, но също така и на възможности, които допринасят за световния просперитет и растеж“, заяви още Ахарбаш.

Посланикът на Мароко уточни още, че събитието ще събере редица хора, които имат връзка с Африка: политици, представители на бизнеса, дипломати и студенти. Всички акредитирани африкански посланици в България също ще вземат участие. Те това число пратеници на Алжир, Египет, Либия, Нигерия, Судан и Южна Африка (посланици) и Гана, Кения, Мали, Сейшелските острови и Уганда (почетни консули). Събитието ще се проведе под патронажа на външния министър Даниел Митов.

"Важно е да се предаде съобщението, че България има добри исторически връзки с Африка, и България и Африка наистина може да имат в бъдеще взаимно изгодни отношения в търговията, инвестициите, и други области.", посочи още посланикът.

Именно това е и мотото на събитието - "Африка - земя на най-големите възможности". То е избрано от посланиците, тъй като те вярват, че хората в България трябва да са наясно с потенциала на Африка.

По време на честванията ще бъдат представени типични занаяти и продукти от всички африкански държави.

#Африка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"