Жители на село Градец: Роми крадат, кметът и полицията нехаят

Жители на село Градец: Роми крадат, кметът и полицията нехаят
село Градец Снимка: www.mirela.bg
A A+ A++ A

Заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки сезира институциите, че ромски банди в продължение на години тормозят с кражби жители на котленското село Градец.

Хората се оплакват, че в продължение на години имуществото им е обект на посегателство от местните роми. На територията на землището на с. Градец в продължение на десетилетия се извършва незаконен добив на инертни материали – облицовъчен камък. Допреди няколко години ромите от селото са го добивали незаконно от стари кариери и от общински поземлени имоти.

"Това се случва по поръчение и с протекцията на местни фирми, които се занимават с този бизнес. Според жители на селото за незаконния добив знаят всички – кметът на община Котел, полицията в града, регионалната дирекция на полицията в Сливен, но не се вземат мерки. Тези, които добиват, и тези, които ги пазят, твърдят, че „тука е държава в държавата, ние сме държава в държавата”, заяви Джамбазки.

До момента около 2000 декара обработваеми земеделски земи – общинска и частна собственост, са надупчени от ромските групи в търсене и добиване на облицовъчния камък. Дупките варират от 1 до 8 метра. Районът попада в обхвата на „Натура 2000“ и е логично там да не могат да се извършва подобен добив в такъв обем. Отделно от това няма издавани разрешения за добив на инертни материали.

Земеделските производители от селото и собственици на земеделски земи се оплакват, че освен от ромската мафия, която добива незаконно инертни материали, имотите им се съсипват и от горската мафия. Извършващите дърводобив фирми и техните работници без съгласие и разрешение на собствениците преминават през имотите им с тежка техника и унищожават продукцията им.

#Градец #роми #Ангел Джамбазки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"