Лавров имал предвид, че медиите твърдели, че ще поделяме Македония

Лавров имал предвид, че медиите твърдели, че ще поделяме Македония
Снимка: www.mfa.bg
A A+ A++ A

Временно управляващият посолството на Русия в София Александър Шапел (посланик Исаков е извън страната) заяви, че в изказването си министър Лавров не е имал предвид участие на български официални лица в разговори, свързани с подялба на  Македония. Изказването не е отнасяло за официалната българска позиция, а идеи, тиражирани в медийното пространство, включително българското. Изявлението бе направено по нреме на среща между Шапел и заместник-министърът на външните работи Валентин Порязов в четвъртък.

От руската страна бяха поискани разяснения заради изказването на министъра на външните работи Сергей Лавров пред Съвета на федерацията на Федералното събрание на Русия и споменаването на България като участник в сценарий за дестабилизация на Македония. Пред Шапел бе представена подробно българската позиция в подкрепа на  териториалната цялост и суверенитета на съседната държава.

Представителят на външно министерство посочи, че в официалното изказване на руския външен министър не е направил това разграничение, което подчерта Александър Шапел, което е породило необходимостта от категорична българска реакция. Стабилността на Западните Балкани е от първостепенно значение за нашата национална сигурност и не можем да си позволим каквато и да било двусмисленост по този въпрос.

Двете страни се съгласиха, че политическата криза в Македония трябва да бъде преодоляна във възможно най-кратък срок.

В сряда външният министър Даниел Митов заяви, че изказването на руския външен министър Сергей Лавров за евентуална подялба на Македония между Албания и България е крайно безотговорно. Той подчерта, че България бе страната, която първа призна Македония и това решение бе ключово за стабилността в Югоизточна Европа.

#Западните Балкани #Албания #Валентин Порязов #Даниел Митов #България #Македония #Русия #Сергей Лавров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници