35 млн. души гласуват за кметове в Испания

35 млн. души гласуват за кметове в Испания
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На днешния 24 май Испания провежда местни и регионални избори в 13 от 17-те региона в страната, предадоха световните информационни агенции. Очаква се поне 35 млн. гласоподаватели да изберат кметове и общински съветници в 8100 общини, както и депутати в регионални парламенти. Сред кандидатите има и българи.

Вотът ще бъде решаващ, тъй като ще покаже оценката на избирателя за управлението. Вероятно двупартийната традиция на Народната партия и социалистите ще бъде разбита от набиращите популярност по-малки партии.

Лявата радикална партия "Подемос", определяна като "испанската "Сириза", тъй като се обявява срещу рестрикциите ки предоговаряне на дълга към кредиторите, е сочена за фаворит във вота. Партията вече спечели 15 места в регионалния парламент на Андалусия. Възможно е обаче никоя от партиите да не спечели мнозинство и да се наложат коалиции.

Вот няма да се проведе единствено в Страната на баските, Андалусия, Галиция и Каталуния.

Безработицата в Испания е над 24%, като около 54% от младите хора в страната са без работа. Крайно бедни са 20.4% от населението, а 27.3% - на границата на бедността. В мизерия живеят 2.3 млн. деца. Всеки ден 120 семейства губят жилищата си. Андалусия, Каталуния и Валенсия са регионите с най-голяма безработица.

#Испания #вот #кметове #Каталуния #Подемос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"