Маковей: Бойко Борисов няма намерение да води борба срещу корупцията

Маковей: Бойко Борисов няма намерение да води борба срещу корупцията
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Думите, че в Румъния няма реална борба с корупцията, а арестите на висши политици са просто политически гонения са лош знак. Те означават единствено, че Бойко Борисов няма намерение да води истинска борба с корупцията. 

Това каза бившият министър на правосъдието на Румъния и автор на съдебната реформа Моника Маковей пред Нова телевизия.

Тя бе помолена да коментира казаното от българския министър-председател в скорошно интервю за бТВ: "На Румъния ще й видите правосъдната система. Бях там, видях - нищо не се случва, различно от гонения политически".

"Разследват се политици от всички политически партии, и в повечето случаи доказателствата излизат в публичното пространство, особено когато делото стигне до съда за задържане, обиски или нещо подобно. Така всички виждат, че има доказателства", обяви Маковей.

По думите й първо трябва да се намери най-правилната фигура за прокурор, който да е независими и никой да не може да го шантажира.

Евродепутатът разказа, че когато Траян Бъсеску я е поканил за министър, мотивите му са били, че е надпартиен човек и никой от политическата класа няма да я моли за услуги.

"Така приех поста. До тогава в Румъния нямаше политическа воля за борба с корупцията. Започнахме с 3 годишен план за борба с корупцията, в който написахме, че ще създадем специална структура, ще направим случайно разпределение на делата", разказа Маковей.

"Никой не вярваше в началото, че Националната дирекция за борба с корупцията ще работи така, както работи днес. Заведох дела не срещу опозицията само, а и срещу тези, които са на власт. Виждах шок по лицата на хората, които управляваха", посочи Маковей.

Тя призна, че би приела да стане правосъден министър на България.

#Моника Маковей #съдебна реформа #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »