Да търсим добрите знаци в отношенията с Македония, а не лошите

Да търсим добрите знаци в отношенията с Македония, а не лошите
A A+ A++ A

Хубаво е да търсим добрите знаци в отношенията с Македония, а не лошите. Всичко, което прилича на нормализация, е добре дошло. Трябва да се търси, даже и да го няма. Това каза в сутрешния блок на БНТ евродепутатът от Реформаторския блок Светослав Малинов.

Защото ако решим да търсим другото, изведнъж ще ни залее поредица от факти, изрази, които ще изнервят обстановката.

За мен е много важно в момента България да гледа колкото се може по-позитивно - не в смисъл да омаловажаваме проблема, а търсейки изход, предлагайки изход да успокояваме напрежението.

Най-страшно би било България чрез видни свои представители, да не говорим чрез премиера, да вземе страна - то няма оправяне после. Още един цикъл, още четири годсини няма да можем да оправим отношенията си с Македония.

Като член на Европейския съюз ние сме постигнали нещо, за което македонците мечтаят. Не мисля че трябва да играем като държави, които са на едно ниво, та да действат реципрочно.

Привърженик съм на другата тенденция - България да действа много по-позитивно като държава, която наистина, а не само на думи иска по-бърза интеграция на Македония.

Ще го кажа като анализатор: Не виждам вътрешен ресурс на Македония да се справи с политическата криза. Единственото, което ги споява, е че имат консенсус за членството си в Европиейския съюз.

Това е помощта, която можем да окажем - нека да е ясно, че в Европейския парламент определена група депутати, между които са българските, са категорични за започване на разговори и предприсъединителния процес. Да се даде статут на Македония като държава членка. Мисля, че това е задължително и ние трябва да постигнем първо български консенсус поне чрез нашите представители. Кой спира Македония, какво я спира - е друга тема. Ние трябва да изразим политическа волвя.

Ако не започне този процес по-скоро, нещата ще се влошават. А има хора, които трърдят, че докато Македония не разреши някакави конкретни проблеми, между които е и отношенията й с България, докато на ги разреши, не трябва да получи статут. Аз имам точно обратната идея.

Между другото, последните събития показват това. Ние какво искаме - Македония да се научи на някакви неща и да отговаря на някакви критерии или всички да живеем по-добре? Защото както вървят нещата, Македония в последните месеци се отдалечава от ситуацията, в която беше преди 6 месеца. Може би след година нещата ще се влошат още повече.

Затова само много категорична воля на България, изразена чрез всичките й представители ще помогнае, защото ние сега имаме покровителствено отношение, но в най-лошия смисъл на думата.

На Балканите всичко е така преплетено, с толкова голяма изнервеност, с толкова много история претоварено, с така преплетени етноси, със спомени за едни граници, други граници - от Първата световна война, от Втората - че без интеграция и падане на границите няма никога да имаме спокоен регион.

България вече като член на ЕС много добре знае позитивите, които идват точно в този аспект.

При определени държави, ако оставиш прекалено дълго да се подготвят, това ще означава регрес.

Ас съм много доволен, че през 2007 година въпросът не беше поставен на 100% като отговаряне на условия, а имаше отчитане на волята на българите, на общ стремеж, на обществено мнение и на усилия през последните години. И тогава се стигна до извода, че България макар и не напълно подготвена формално, е показала качества и воля за реформи и най-вече доверие в Европейския съюз. И беше направена стъпка, която сега всички виждат, че е била правилна.

Светослав Малинов е евродепутат от Реформаторския блок, един от основателите на партията Демократи за силна България (ДСБ), политолог и преводач

 

#Светослав Малинов #Македония #интеграция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"