10 лв. за Кристо, Майстора и керамика на маите в новия български Лувър

10 лв. за Кристо, Майстора и керамика на маите в новия български Лувър
Снимки: Даниел Димитров
A A+ A++ A

Близо 2000 произведения са разположени на 16 000 кв. м в 28 зали на четири етажа в Националната галерия "Квадрат 500", известен като българския Лувър.

Общата сума за подготовката на експозицията възлиза на 470 хил. лв.

> вижте снимки от галерията Т У К >

Половината от изложените творби са на български автори, а другата половина е от Европа, Азия, Африка и Америка.

Най-старото родно произведение е "Портрет на Неофит Рилски" от Захари Зограф от 1838 г., тук са и "Ръченица" на Иван Мърквичка, "Връщане от пазар" и "Контрабандисти" на Ярослав Вешин. Има и работи на Владимир Димитров- Майстора (на снмиката долу), Борис Денев, Дечко Узунов, Златю Бояджиев, Жеко Спиридонов, Андрей Николов, Никола Петров, Елена Карамихайлова, Васил Стоилов, Бенчо Обрешков...

Сред най-новите произведения в експозицията пък са

три платна на Жорж Папазов, откупени през 2012 г. от парижка галерия

Има и живопис на Христо Явашев (Кристо) от студентските му години, а от скулптурите могат да се видят "Сатир" на Жеко Спиридонов и "Убийството на Св. Стефан" на Марин Василев.

Най-ранната чужда творба е "Кръщение Христово" от края на 15-и век, най-вероятно излязла от ателието на Андреа дел Верокио, представител на Флорентинската школа по време на Италианския ренесанс.

 

С висока художествена стойност е датираната от 1526 г. олтарна композиция "Мадоната с Младенеца, Св. Роко и Св. Себастиан" на Джовани Росо.

Живописта на Източна Европа е представена от художници от Русия, Литва, Румъния, Сърбия, Хърватия, Чехия, Унгария, Германия. Изкуството от Централна Америка включва забележителни керамични произведения от класическия период (200 г. пр. Хр. -  900 сл. Хр.),

принадлежали на цивилизацията на маите

колекция керамични фигури от остров Хайнан, уникална сбирка от Еквадор от предкласическия период, забележителен съд за тамян и няколко съда от глазирана и оцветена керамика от Перу.

В самостоятелни пространства са обособени сбирките на изкуството на Африка, Индия с християнското изкуство на щата Гоа, Югоизточна Азия, Япония, Мексико, Виетнам и колекцията на Николай Рьорих.

Билетът ще струва 10 лв., като ще има намаления за учащи и пенсионери. Музеят ще работи всеки ден от 10.00 до 18.00 ч., без понеделник. /ДД

#Квадрат 500 #галерия #изкуство #картини #художници #Лувър #български Лувър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"