Лукарски в Москва: Добрите отношения с Русия са важни за нас

Лукарски в Москва: Добрите отношения с Русия са важни за нас
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България държи да запази традиционно добрите си икономически отношения с Русия, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски. Той се срещна в Москва с първия заместник-министър на икономическото развитие Алексей Лихачов. От своя страна Лихачов изрази мнение, че политическата ситуация не трябва да бъде пречка за развитието на икономическите отношения между Руската Федерация и България. Той отбеляза, че бизнесът от двете страни има интерес традиционно добрите ни връзки да се запазят.

Той цитира данни, че инвестиционният стокообмен между Русия и България възлиза на 3 млрд. щатски долара, но заедно с частните инвестиции на руски граждани в недвижимости в България надхвърля 5 млрд. щатски долара.

„От особена важност за добрите отношения е да има редовно провеждане на заседания на Междуправителствената комисия за икономическо и научно техническо сътрудничество", каза още Лихачов.

В тази връзка Лукарски се съгласи, че това, че комисията не се е събирала от 2011 г. е пречка и предложи следващото заседание да е в края на октомври или средата на ноември в София и да бъде съпътствано с бизнес форум.

Зам.-министър Лихачов прие предложението и бе категоричен, че това ще даде добър сигнал за руския бизнес, като увери, че до две седмици руската страна ще определи своя съпредседател на комисията. От българска страна това са министър Лукарски и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Договорено беше също да се сформират подкомисии за отделните руски региони.

По-късно министър Лукарски откри изложбена експозиция на българското машиностроене в Центъра на промишлеността на Република България в Москва и участва в отбелязването на 30-годишнината от откриването му. Центърът има важната мисия да бъде структура, която демонстрира потенциала на българския бизнес в Русия и е инструмент в негова подкрепа.

Министър Лукарски е на двудневно работно посещение в Москва, заедно със зам.-министъра на икономиката Даниела Везиева, председателя на Българска агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев и директора на Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева. Във водената от министър Лукарски делегация са и 40 български фирми. Дванадесет от тях са част от търговска мисия, която включва двустранни срещи и посещение на международната специализирана изложба „Металообработка 2015", Москва.

#Божидар Лукарски #Москва #Русия #Алексей Лихачов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"