Разследват жълтия прах по улиците след дъжда

Разследват жълтия прах по улиците след дъжда
A A+ A++ A

Жълтите петна, останали по очертанията на локвите след дъждовете през уикенда, разпалиха спорове дали това е обичайният за сезона полен или въздушните маси са докарали отнякъде опасна отрова.

В някои квартали на София веднага доловиха и странна миризма във въздуха.

Причината вероятно е във въздушни маси, дошли от Африка, обяви синоптикът Петър Янков от ТВ МЕТ. По данни на Гражданска защита няма завишена радиоактивност, а от екоминистерството съобщиха, че са взели проби от праха. Втората версия е, че петната са причинени от цъфтежа на дърветата.

И в миналото е имало такъв прах, като тогава е установявано, че е полен, отделен от растения, обясниха от РИОСВ. И според НИМХ на БАН прахът "окомерно" прилича на полен. Подобна теза сподели и шефката на Столичния инспекторат Веска Георгиева.

Нейни колеги провериха и сигнал за мирис на сяра и "отрови", подаден от жители на "Дружба" 2. Или е нещо моментно, или идва от лабораторна дейност, обясни Георгиева.

От РИОСВ посетиха мястото, но не взеха проби, защото там няма производствени обекти. Инспекторите обаче установили лека миризма, идваща от "междублоковите пространства".

#дъжд #жълт прах

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"