С Анджей Дуда полската промяна вдясно е сигурна

С Анджей Дуда полската промяна вдясно е сигурна
Анджей Дуда /вдясно/ Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Анджей Дуда, изненадващият победител на изборите за полски президент, направи забележително изкачване - от неизвестен човек зад кулисите до държавен глава, като може да е предвестник и на нова политическа глава в страната с най-голяма икономика в Източна Европа.

Дуда беше известен с това, че е юридечески помощник на бившия президент Лех Качински, който загина в самолетна катастрофа през 2010 г. в Русия.

Сега 43-годишният Дуда вижда себе си като духовен и политически наследник на Качински - той си спомня как два дни преди злополучният полет, президентът му е казал, че тече смяна на поколенията и Дуда и неговите съмишленици ще поемат отговорността за държавата. "Когато си спомня за това след катастрофата, ме побиват тръпки", споделя Дуда пред местния в. "Жечпосполита".

Той напуска поста си, след като Бронислав Коморовски от дясноцентристката партия "Гражданска платформа" печели последвалите президентски избори, после става регионален съветник, след което е избран в полския парламент, а накрая и в Европарламента.

Въпреки това обаче той остава относително неизвестен, когато опозиционната партия "Закон и справедливост" (ЗиС), водена от брата на починалия президент Ярослав, го одобрява за президентската надпревара.

От някои наблюдатели той е определян като дубльор на Ярослав Качински, който според тях не е искал да рискува като се кандидатира срещу популярния Коморовски.

Неочакваната победа на Дуда, която е първият голям електорален успех на консерваторите за близо десетилетие, накара членовете на ЗиС да се настървят за парламентарните избори през есента. А този вот може да имат сериозни последствия за позицията на Полша в ЕС.

"Тези избори ни позволиха да разбием стъкления похлупак", каза вицепредседателят на ЗиС Адам Липински, като допълва, че "това постиля пътя и за чиста победя на парламентарните избори".

Роден в южния полски град Краков, Дуда е син на двама академици и в ранните си години е посещаващо църква и заровено в книгите момче-бойскаут. Завършва право и по-късно докторантура в Ягелонския университет, най-старото академично учебно заведение в страната.

През 2005 г., годината, в която ЗиС за последно печелят парламентарни избори, Дуда става съветник на парламентарната група. Той й помага в написването на един от ключовите проектозакони на ЗиС за държавните служители с комунистическо минало.

След това става заместник-министър на правосъдието в правителството на ЗиС, като по-късно става и юридически съветник на президента Лех Качински.

По-късно Анджей Дуда е замесен в съдебно оспорване, свързано с проектозакон, който защитава по-стриктен държавен надзор върху мрежа от полски кредитни съюзи. Това му донася критики от страна на опонентите, според които съдебните действия са забавили проектозакона и са поставили стабилността на полската финансова система на риск.

Като държавен глава Дуда ще отговаря за въоръжените сили, координирането на външната политика заедно с външния министър, подписването или даването на вето за проектозакони, както и разработването на собствени закони. Освен това той ще назначава ръководителя на централната банка.

Това дава на него и на партията СиЗ възможност да променят отношенията Полша-ЕС, които досега се градяха на близко сътрудничество с Германия и други големи играчи в съюза. Партията е по-малко ентусиазирана спрямо Брюксел, настоявайки, че Варшава трябва да се фокусира повече върху своите собствени интереси.

Дуда също така предложи Полша да направи постъпки за ограничаването на чуждестранната собственост в банковия сектор. Около две трети от печеливш и добре капитализиран банков сектор на Полша е собственост на чужденци.

Той също така подкрепи обръщането на ипотеки, деноминирани в швейцарски франкове, в полски злоти при исторически обменни курсове – ход, който би означавал милиарди злоти загуби за банките. Дуда призова и за нови данъци върху банковите капитали, същите като тези, които бяха приети в Унгария.

"Някои трябва да работи за полската икономика, така че да започнем да се приближаваме до истинския просперитет, а не просто просперитет на хартия", каза Дуда малко преди неделният втори кръг на изборите.

Източник: БГНЕС

#Анджей Дуда #Лех Качински #Качински #Полша

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »