Швейцарско градче в паника: Кой ще спре скрап българите?

Швейцарско градче в паника: Кой ще спре скрап българите?
A A+ A++ A

Швейцарско градче реагира след месеци безмълвно наблюдение на стройна организация от пристигащи с български бусове предприемачи, които изкупуват стари коли и електроуреди и заминават, преди да ги е засякла системата за регистрация на икономическа дейност.

"Кой ще спре скрап българите?", пита местният вестник "Блик" и проследява в разследване действията на посетителите в сивия сектор.

В градчето Херцогенбухзее, което е с население 7000 души и е разположено в стратегическия център между столицата Берн, часовникарския мегаполис Биен, Люцерн и Аарау, започнали да пристигат съмнителни бусове с българска регистрация. Хората оставали известно време и се прибирали. Минало време, преди журналисти да установяват, че предмет на заниманията на българите са стари автомобили и електроуреди за скрап, които те изкупували.

Част от вещите предавали за вторични суровини на местни преработватели, друга отнасяли в България.

Тази дейност обаче автоматично ги квалифицира като предприемачи, т.у. в бизнесмени, които подлежат на регистрация, плащане на данъци, осигуровки, проверка на имуществото и т.н.

Оказало се, че в цялата организация умело е използвана вратичка в швейцарския закон им оставя вратичка, която е оставила срок 9 дни без регистрация.

Нашенците прилагат схема на постоянна ротация. Собственикът на апартамента в Херцогенбухзее, в който отсядали срещу ноем 1450 швейцарски франка потвърдил това пред онлайн изданието на "Блик".

90 дни е максималният престой за туристи от България. След това е необходимо човек да се регистрира в полицията и общината. За момента обаче в Херцогенбухзее не е регистриран нито един българин, завършва изданието.



#скрап

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"