Подписваме окончателно за интерконектор с Гърция на 12 юни

Подписваме окончателно за интерконектор с Гърция на 12 юни
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Инвестиционно решение, което ще даде официален старт на проект за интерконекторна газова връзка между България и Гърция ще бъде окончателно подписано на 12 юни. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката и енергетиката Теменужка Петкова по време на конференция на тема "Енергийна стратегия за Европа - диверсификация и енергийна сигурност".

Петкова изнесе презентация, като запозна гостите с развитието по четирите интерконекторни връзки - с Гърция, Румъния, Турция и Сърбия.

Стана ясно, че е гласуван бюджет на проекта за интерконектор с Гърция, което ще даде възможност да започне изкупуването на земи, а през юни предстои финална стъпка преди стартирането на проекта - вземането на окончателно инвестиционно решение. Петкова изрази надежди, че на 12 юни това споразумение ще бъде подписано.

„До март 2016 трябва да започне и самото строителство на интерконектора, а до 2018 той трябва да бъде факт“, посочи Петкова и допълни, че с изграждането на този интерконектор ще имаме възможност да диверсифицираме както маршрута, така и източника, тъй като ще имаме възможност да получаваме газ от Каспийския регион. Трасето на газовата връзка с Гърция е 182 км., от които около 150 км. са на българска територия.

По отношение на връзката с Румъния Петкова изрази надежди, че до края на 2015 г. тя бъде завършена. По интерконектора с Турция сме представили на нашите партньори предпроектно проучване, каквото в момента очакваме и от тях.

„Създадени са "по-интензивни контакти" и със Сърбия, като през миналата седмица зам.-министърът на икономиката е посетил страната“, посочи Петкова.

На 13 март родното Министерство на енергетиката е стартирало обществена поръчка за строителен надзор във връзка с изпълнението на този проект, имаме и извършено предпроектно проучване. По този проект също има забавяне, като причината е свързана с невъзможността на сърбите да осигуряват финансиране, коментира Петкова.

#интерконектор #Теменужка Петкова #Гърция #споразумение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"