За първи път от началото на годината е регистриран бюджетен излишък, отчете Горанов

За първи път от началото на годината е регистриран бюджетен излишък, отчете Горанов
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За първи път от началото на годината е регистриран бюджетен излишък. Това обяви по време на парламентарния контрол министърът на финансите Владислав Горанов. Той уточни, че най-много пари са влезли в бюджета от ДДС и социално осигуряване.

„Към 30-и април бюджетната позиция "излишък" е в размер на 1 милиард и 66 милиона, което е най-доброто фискално изпълнение спрямо последните години, съпоставимо с това от 2008-а година. За сравнение, миналата година, по една или друга причина, салдото при съпоставим размер на разходите по бюджета беше отрицателно - в размер на 864 милиона“, посочи Горанов.

Той обясни, че визираните данни за преизпълнението на приходите към първото тримесечие не се отнасят до преизпълнение на разчетите за периода, а до реализиран номинален ръст при данъчните постъпления спрямо същия период на предходната година.

„Искам да ви уверя, че проблемите, свързани с контрабандата и избягването на плащането на данъци и кражби от българския бюджет, е не само в българските митници и това е проблем на постоянен анализ и въздействие от страна на българските правораздавателни органи“, посочи още финансовият министър.

Правителството взема решителни мерки за справяне с корупцията по митниците, предстои да бъдат монтирани камери на най-големите ни гранични пунктове, за да се намали човешкият фактор, обяви още министър Горанов.

#Владислав Горанов #излишък

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »