Мира Радева: Безхаберните роми копират безхаберните българи

Мира Радева: Безхаберните роми копират безхаберните българи
Мира Радева Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Напрежението между българи и роми в Гърмен е плод на политическото безхаберие на българските партии. А никога не е луд, онзи, който изяжда баницата, заяви в коментар за Novinite социологът Мира Радева.

"Българските партии допуснаха още през 90-те години на миналия век много груба грешка, като се опитаха да се възползват от ромите като благодатен източник на гласове, обещавайки им необясними, неестествени привилегии. Беше им гарантирано, че няма да им бутат незаконните постройки и никой няма да ги закача да плащат ток. Циганите са родово общество. Тоест като всяко такова те имат кланова организация, кланът, семейната общност, определя правилата на играта. Това превръща ромите в лесни за управелние и политическа манипулация, защото ако се договориш с главатарите, получаваш родовете", коментира Радева.

Според социолога, партиите са били наясно с това, затова особено в началото са използвали максимално тази ситуация. Радева подчерта, че ДПС най-осезаемо  се е възползвало от ромите, за да компенсира факта, че турците масово напускат страната, за да работят в чужбина. Загубата на електорат може да се проследи на базата на загубата на гласове за тази партия през годините.

"В средата на 90-те години ДПС си дадоха ясна сметка, че работливите турци ще продължат да се преселват в Западна Европа и да взимат със себе си и децата си. Затова те решиха да запълнят създалия се вакуум и да заместят турските гласове с тези от ромските гета. Другото, което направиха е да изобретят нови схеми за получаване на гласове, като тази да регистрират избирателни секции в чужбина. Докато ДПС се възползваха от ситуацията максимално, българските партии лапаха мухите. Те по никакъв начин не успяха да отговорят на тази организирана структурализация на ромския вот", коментира Мира Радева.

След тежкото наследство от нерешени проблеми, според социолога, логично идва въпросът - Какво да правим с ромите? Как да се реши проблемът, като се знае, че голяма част са неграмотни, неподготвени за новите пазарни условия, бързо възпроизвеждащи се, образуващи гета. Досега нито един управляващ не е дал отговор на въпроса, но за сметка на това милионите, отпуснати за интегрирането на тези хора са потънали в нечии джобове като в бездънна каца и налице няма никакъв резултат.

"От друга страна ромите искат да бъдат в гетото, защото там се чувстват защитени. Там са общност, защото българите ги отхвърлят. След като се чувстват беззащитни извън това място, как да ги убедиш, че трябва да влязат в правната рамка и регулация на държавата, като тя няма такава. Те и българите не я зачитат, въпреки че са по- образовани и с по-висока административта култура. Ако отидете в която и да е вилна зона, ще видите колко от постройките са незаконни. Просто ромите преповтарят практиката, която се шири в цялата страна. Единствената разлика е, че те образуват гета. Ние действаме поединично, но нарушаваме закона както ни падне", обясни Мира Радева.

Тя смята, че в това няма нищо странно, защо 45 години обществото ни е учено само да лъже и краде, а не да успява чрез честен и почтен труд. Вместо това да прави съзнателна обструкция на всяко едно действие на всички възможни нива. Обвиняваме политиците, министър-председателя, министрите. Но на местно ниво, на ниво администрация откриваме, че безхаберието е тотално. Така е защото хората са научени съзнателно да не си вършат работата. Дори им се работи, не го правят, за да не си навлекат неприятности. Този модел се е просмукал надолу, цялата система е гнила, твърди социологът.

"Сега всички плачем, че децата ни са убивани по пътищата от неграмотни шофьори с шофьорски книжки. Да си дадем сметка, че борещият се за справедливост човек в България е осъден. Всички сме съучастници в това престъпление. Хората от Гърмен също са мълчали и затова не са невинни. Защо не се обадиха, когато са регистрирали по 100-200 души в една къща, само и само да гласуват. Но всички са мълчали. Както казва един американски професор:"Демокрацията е в сърцата на гражданите". Ние не сме демокрация, а едно стъпкано, научено на безделие и безсилие, пасивно изтъкано от инатлийска съпротива от селски тип население, което му дадоха от формална гледна точка някаква свобода да изграждане на институции. Общо взето трудно променяме манталитета си. Разбира се, че има хора, които се възмущават, други които искат да променят нещо, но масата тъне в бездействие", подчерта Мира Радева.

#Мира Радева #Радева #Гърмен #роми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »