Надежда Нейнски става посланик в Анкара

Надежда Нейнски става посланик в Анкара
A A+ A++ A

Правителството предлага Надежда Нейнски за посланик на България в Турция. Със същото решение кабинетът предлага на Президента да освободи от поста Красимир Тулечки, предвид изтеклия срок на мандата му.

Кандидатурата на Надежда Нейнски отговаря на всички изисквания на Закона за дипломатическата служба, информират от МС. Нейнски е била министър на външните работи (1997-2001 г.), заместник-председател на Народното събрание (2008 г.), народен представител в няколко състава на българския парламент, член на Европейския парламент (2009 г.) и вицепрезидент на Европейската народна партия (1999-2006 г.). Заемала е редица престижни постове във влиятелни български и международни организации. Награждавана е многократно с високи чуждестранни държавни отличия.

Нейнски беше външен министър на страната в правителството на Иван Костов /1997-2001/. Най-големият успех на българската дипломация по това време беше отменянето на визите за българите, желаещи да пътуват на Запад.

След като СДС загуби изборите през 2001 г. от движението на Симеон Сакскобургготски Нейнски оглави партията на Костов и се кандидатира за кмет на София през 2003 г., но не стигна до балотаж.

На Изборите за Европейски парламент през 2009 г. е избрана за евродепутат, като водач на кандидат-депутатската листа на Синята коалиция. На изборите за ЕП през 2014 г. е водач на кандидат-депутатската листа на Синьо единство, но не успява да стане евродепутат.

 

 

#Надежда Неински

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"