Жандармерията остава на позиция преди деня Х в Гърмен (СНИМКИ)

Жандармерията остава на позиция преди деня Х в Гърмен (СНИМКИ)
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Части на жандармерията остават на позиция около ромската махала "Кремиковци" край Гърмен, където от два дни се нагнетяват антиромски протести. Всеки ден привечер местните жители правят шествия, а за 2 юни готвят бунт.

Пет автомобила на жандармерията пристигнаха в Гърмен в понеделник заедно с вътрешния министър Румяна Бъчварова. Множеството на площада освирка силите на реда и ги изпрати с възгласи "цигани" и "мафия".

Патрулите охраняват подстъпите към ромското гето, което е непосредствено над с. Марчево.

Скандално е, че то е изградено като част от европроект, по програма САПАРД и ДФ "Земеделие", пише БГНЕС. Началото на проекта е дадено на 12.7. 2007 г., и според информационната табела, разположена в началото на пътя към "Кремиковци", "инвестицията" продължава да се изпълнява. Планирано е като бизнес-парк с хотели и промишлени предприятия по думите на жител на с. Марчево. Кмет на община Гърмен в този период е бил Ахмед Башев, управлявал от 1999 до 2011 година, когато стана депутат.

Събарянето на 124-те незаконни постройки е в основата на сегашния конфликт. Всичко опира до поправка в закона, според която, ако жилището е единствено, то не може да бъде съборено, макар и построено незаконно. Кого обслужва въпросната поправка, приета "тихомълком" според протестиращите, е пределно ясно. Обслужва определена част от избирателите.

От регионалното министерство са категорични, че незаконните постройки трябва да бъдат премахнати, а общинската администрация да осигури подслон на обитателите.



След ескалацията на напрежението в понеделник, предизвикано от неефективната, според протестиращите, среща с участието и на МВР-министъра, вчера протестите бяха мирни и във вид на шествия от общината, през мястото, където на 23 май се проля кръв, до разклона за ромското гето.

Снощи протестът под мотото "Не на незаконното строителство" започна в 18 часа и продължи до 22 ч.

 

На пилотната кола на протестиращите има и послание, адресирано до политиците. Да се справят с ромите, ако ли пък не, да напуснат парламента.

 

За кратко бе блокирано движението през кръстовището между Марчево и Гърмен. След което протестиращите, които бяха 100-тина, застанаха край пътя. Те приветстваха с възгласи "браво" и ръкопляскания "парада" на жандармерията. При смяната на постовете, трите коли на жандармеристите преминаха за респект през ромската махала, след което застанаха на разклона.

 

Камионетките, които охраняват гетото, са пет, както и един лек автомобил. През деня дежурят две, а през нощта - три от камионетките. Числото на жандармеристите е около 50, тридесетина полицаи пък се събират да охраняват шествията. Вчера бе знаков ден за протеста, тъй като бе отказана среща на "помирението" между българи и роми.

Радикални действия се очакват на 2 юни - деня на Ботев и падналите за свободата. Тогава изтича 7-дневният ултиматум, даден от протестиращите на държавните органи, за да решат проблема с незаконните постройки и пребиваващите, сред които по думите на местните има и криминално проявени и издирвани за престъпления.

#Гърмен #жандармерия #ромско гето #незаконни постройки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници