Световният антарктически елит се събира в София

Световният антарктически елит се събира в София
Снимка:sites.google.com
A A+ A++ A

В рамките на 10 дни София ще събере световният антарктически елит – 400 делегати от близо 50 страни и организации. България ще бъде за първи път домакин на  Консултативното съвещание по Договора за Антарктика и на ХVIII-та годишна среща на Комитета по опазване на околната среда. Международният форум ще се проведе в периода 1–10 юни под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.

Делегатите и представителите на експертни международни организации ще обсъдят въпроси, свързани с функционирането на системата на Антарктическите договори, улесняването на научните изследвания в континента, опазването на околната среда, закрилата на живите ресурси в Антарктика, международното сътрудничество и обмена на информация, туризма в Антарктика и др.

По инициатива на Бразилия, Белгия, България, Португалия и Великобритания ще се проведе Работен семинар, посветен на темата  „Образование и популяризиране на дейностите, свързани с работата на Консултативните съвещания по Договора за Антарктика“.

Ръководител на българската делегация за участие във форума е Данаил Чакъров, и.д. директор на дирекция „Международно право и право на ЕС”. В българската делегация са включени и представители на външно имнистерство, министерство на околната среда и водите, министерство на трансторта, министерство на образованието и др.  

Българската страна ще предложи Съвещанието да се ръководи от посланик  Райко Райчев, генерален директор  на Генерална дирекция „Глобални въпроси”в МВнР. В рамките на Комитета по опазване на околната среда участие ще вземат проф. Христо Пимпирев, председател на Българският антарктически институт и заместник-ръководител на българската делегация, както и редица учени. 

Българската следа в Антарктика

България е член на Антарктическия договор от 1978 г., пълноправен член на Съвета на мениджърите на национални антарктически програми (COMNAP) от 1994 г., на Научния комитет за изследване на Антарктика (SCAR) oт 1995 г.,а от 1998 г. е член на Европейския полярен борд. Българската полярна дейност в Антарктика започва през 1967–1969 г., когато двама български метеоролози участват в Съветски антарктически експедиции. В полярния летен сезон на 1987–1988 г. шестима български учени участват в съвместни проекти с Британската антарктическа служба и Съветския институт за изследване на Арктика и Антарктика. Тази българска програма е насочена към осъществяване на планировка и организация на логистика в Антарктика.

През 1988 г. са положени основите Българската антарктическа база. През 1993 г. съоръженията са обновени и с указ на президента Желю Желев  е наименува на Св. Климент Охридски. Нова многофункционална сграда е построена през 1996–1998 г, а от 1995 г. на Базата работи пощенски клон 1090 на Български пощи. През 2003 г. е построен параклисът „Св. Йоан Рилски”, който е първата православна постройка в Антарктида. През сезона 2008–2009 г. са построени две нови сгради със спални помещения, медицински кабинет и научни лаборатории (геоложка и биоложка).  

Днес Българската антарктическа база „Св. Климент Охридски” има капацитет да приеме 25 души при нормални условия за работа. В периода 1993–2015 г. България организира и провежда 23 успешни Антарктически кампании. Българската антарктическа програма е в тясно сътрудничество с Испанската полярна програма.

#Антарктика #София #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"