Култура дебне отвсякъде, смята директорът на НДК

Култура дебне отвсякъде, смята директорът на НДК
A A+ A++ A

Ако един ден попаднете в ситуация, в която трябва да управлявате институция, свързана с култура, дайте си сметка как тя стои в очите и в умовете на хората, които правят култура. Не създавайте строги и еднократни модели на управление, а специфични и дългосрочни политики, посъветва директорът на Националния дворец на културата Мирослав Боршош участниците в българо-френската конференция “Културата развива градовете” във Френския културен институт.

“Екипът, който създадохме в НДК и функционира вече от четири месеца, сякаш влезе като учудено дете и с широко отворени очи видяхме всички възможности на този Дворец. Едно от нещата, които направихме, беше да привлечем хора, които са били и тепърва ще бъдат доказани професионалисти в своята област. Така си дадохме сметка, че ние не можем да променим НДК, ако запазим досегашния модел на управление. Единственият възможен начин се оказа да намерим нов ключ за правенето на култура и за предлагането й на публиката”, категоричен беше Боршош.

Той обясни, че подходът към творците е изцяло променен. “Сега всеки може да получи изключително професионална оценка на това, което е предложил като културен проект и продукт, и ако предложението е добро, може да получи огромен ресурс – продуценти, маркетинг, PR – все професионалисти, които ще го развият”.

Мирослав Боршош представи първите изключително успешни проекти, които вече дават своите резултати - Националният център за книгата (НЦК), разкриването на нови театрални пространства, триумфът на първия театър на аватарите “Квартет – опасни връзки след края на света”, завръщането на “Улицата”, хенд мейд феста, който събира огромна аудитория, ъндърграунд – изкуството, което също се завърна в НДК със своята специфична публика и др.

#Мирослав Боршош #Боршош #НДК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »